Nemocnici dostaly do potíží hlavně nízké platby za péči

14. 7. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Jaké téma je v souvislosti s Karlovarským krajem a jím vlastněnými či zřizovanými institucemi v současné době nejžhavější? Zcela jistě je to zdravotnictví, konkrétně pak situace v Karlovarské krajské nemocnici (KKN). Na téma zdravotnictví a nemocnice Deník hovořil s náměstkem hejtmana Miloslavem Čermákem.


Můžete popsat kroky kraje v uplynulé době v souvislosti se zdravotnictvím v regionu?

Od roku 2011 pronajal Karlovarský kraj Nemocnici Sokolov, která do té doby tvořila součást KKN, s hlavním cílem zachovat pro občany Sokolovska rozsah poskytované zdravotní péče. KKN, která si s sebou z minulosti nesla ekonomické problémy kumulující se na základě nízkých úhrad za poskytovanou péči a některých nešťastných kroků předchozího vedení, by nadále všechny tři nemocnice bez dalšího výrazného navyšování provozní ztráty provozovat nedokázala. Že tento pronájem bylo dobré a prozíravé opatření, se zcela jasně prokázalo například v roce 2013, kdy všechny nemocnice v ČR velmi poškodila likvidačně nastavená úhradová vyhláška. Namísto toho, aby sokolovskou nemocnici stihly problémy některých menších nemocnic „okresního typu“, dokázala vybřednout z existenčních problémů. Byl to jeden z prvních stabilizačních kroků, kterým Karlovarský kraj v období od roku 2010 řešil regionální zdravotnictví. Karlovarský kraj ročně investuje do sokolovské nemocnice kolem 50 milionů korun. Jsou to investice do zhodnocení vlastního majetku kraje, s cílem zajistit poskytování zdravotní péče pro občany na odpovídající úrovni a v dobrém prostředí.

Hospodaření KKN je problematické a ztrátové. Jak vypadá hospodaření některých krajských nemocnic v Česku? Mají stejné problémy jako KKN?

Karlovarská krajská nemocnice se dodnes potýká s obrovskými finančními problémy způsobenými především nízkými úhradami za poskytovanou péči. V letech 2006 až 2008 se v České republice utvářela síť center poskytujících specializovanou zdravotní péči výhodněji hrazenou od zdravotních pojišťoven. Například onkologickou, iktovou a další. Pouze tato centra, zapsaná ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví, následně mohla čerpat prostředky z evropských fondů na své přístrojové vybavení. Tehdejší vedení KKN o vznik podobných center neusilovalo, a tak v Karlovarském kraji došlo k jejich vzniku až později. Bylo to kardiocentrum a iktové centrum. Ovšem některá centra se již zřídit nepodařilo, a to třeba onkologii. V regionu navíc chybí fakultní nemocnice, ve které by stát hradil tu péči, která je pro občany nutná, nicméně naší KKN je nedostatečně hrazena. Proto vše leží na bedrech KKN, která se tak dostala do ztráty. Například v sousedním Plzeňském kraji fakultní nemocnice poskytuje občanům tohoto kraje zdravotní péči, aniž by to kraj finančně zatěžovalo. Přitom v ní provádějí spíše ty dražší a náročnější výkony. Je třeba zdůraznit, že v systému zdravotnictví ČR, především ve sféře nemocnic, chybí v současnosti asi 30 miliard korun. Problémy v hospodaření nemocnic se nevyhnuly ani dalším krajům. Ztráta jimi zřizovaných nemocnic se vyšplhala v roce 2013 v případě několika krajů až k hranici 300 milionů. Již vloni vedení těchto krajů přistoupilo k podpoře nemocnic formou úhrady takzvaného závazku veřejné služby.

Co je to vlastně závazek veřejné služby? Pomůže nějak nemocnici z problémů?

Poté, co většina krajů začala nemocnicím přispívat v takzvaném závazku veřejné služby na provoz ztrátových, ale nezbytně nutných a jedinečných oddělení, přistoupil k tomuto kroku letos i Karlovarský kraj, který původně v nemocnicích v Chebu, v Sokolově a v Karlových Varech financoval výhradně investice. Jeho podpora se týká těch oborů, které v regionu nikde nejsou, například jde o lůžkové infekční, urologické nebo kožní oddělení karlovarské nemocnice. Nejde tady o podporu některého ze zdravotnických zařízení na úkor jiného, jak to například vnímá pronájemce sokolovské nemocnice, společnost NEMOS. Jde o finanční zajištění chodu těch jedinečných oddělení, která právě nemá ani sokolovská, ani chebská, karlovarská a ostrovská nemocnice. Nemůže být tedy řeč o vytváření konkurence nebo o nerovných podmínkách. Částka zhruba 38 milionů korun, kterou KKN v rámci závazku veřejné služby získá, představuje loňskou ztrátu těch oddělení, jejichž další provoz touto formou podpoříme.

O finanční podporu v rámci závazku veřejné služby se přihlásila u kraje i společnost NEMOS. Má také šanci získat peníze?

Společnost NEMOS, provozující sokolovskou a ostrovskou nemocnici, se skutečně přihlásila. Pokud předloží vedení kraje kompletní žádost obsahující i analýzu ekonomické situace jednotlivých oddělení, ze které bude nepochybné, že například jedinečné lůžkové psychiatrické oddělení Nemocnice Ostrov potřebuje finanční příspěvek, aby mohlo nadále fungovat, bude tato žádost předložena k projednání radě kraje a následně i zastupitelstvu. Také bude nutné vzájemně dohodnout návrh případně uzavírané smlouvy o poskytnutí závazku veřejné služby, který připraví právní odbor krajského úřadu. Kraj je povinen rovnoměrně podporovat poskytování nezbytné zdravotní péče občanům celého kraje, tedy i Sokolovska.

Můžete se zmínit o dalších krocích plánovaných v krajském zdravotnictví pro nejbližší období, případně o připravovaných investicích?

Karlovarský kraj inicioval vytvoření expertní skupiny, v níž má kromě dalších odborníků zastoupení i každá z nemocnic v kraji včetně Sokolova a Ostrova. Tato skupina má za úkol si přes léto připravit svoje návrhy koncepce akutní lůžkové péče v Karlovarském kraji, tedy optimální skladbu oborů, tak jak jsou v našem kraji potřebné a ufinancovatelné. O návrhu expertní skupiny se pak bude diskutovat v září a z této diskuze vzejdou varianty konečných návrhů pro fungování krajského zdravotnictví jako celku. Dále bude pokračovat vyjednávání s pojišťovnami o úhradách poskytované péče. Pokračuje také audit, který byl zahájen v KKN ve spolupráci s auditory Jihočeského kraje, kteří v minulosti analyzovali situaci jihočeských nemocnic, zmapovali jejich problémy a úspěšně nastavili parametry optimálního chodu zdravotnických zařízení. Jihočeské krajské nemocnice jako jediné v ČR dosahují dlouhodobě ziskového hospodaření. Výstupy a doporučená opatření budou předloženy vedení kraje a KKN a budou využity v dalším řízení provozu KKN.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?