Nemocnici hrozí vrácení peněz

26. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle státních kontrolních orgánů se prý v Prostějově nepostupovalo při dostavbě nemocnice v souladu s předpisy. Lavina kontrol, kterou spustily anonymní dopisy, skončila pozastavením stavebních prací. Navíc teď hrozí...


Prostějov - Podle státních kontrolních orgánů se prý v Prostějově nepostupovalo při dostavbě nemocnice v souladu s předpisy. Lavina kontrol, kterou spustily anonymní dopisy, skončila pozastavením stavebních prací. Navíc teď nemocnici hrozí, že by měla vrátit nejen celou dotaci ve výši 713 milionů, ale stejnou částku navíc jako penále.

Problém spočívá v tom, že nemocnice měla být podle plánů dostavěna a zkolaudována v roce 1999. V té době však od státu díky balíčkům úsporných opatření dostala sotva třetinu rozpočtovaných nákladů. Stavba rychlejším tempem pokračovala až v posledních dvou letech. Jenže ministerští úředníci dnes tvrdí, že neoprávněně. “ Ministerstvo zdravotnictví nechce akceptovat skutečnost, že se výstavba protáhla a že inflací a změnou technických a hygienických norem se cena zvýšila o 280 milionů korun. Přitom to sami úředníci z ministerstva financí napsali ve své kontrolní zprávě. Nerozumím tomu. A finanční kontrola nezjistila, že by se s penězi nakládalo nehospodárně,“ řekl k tomu včera krátce po jednání na ministerstvu financí poslanec Miloslav Vlček (ČSSD).

“ Aniž jsem v tuto chvíli seznámen s důvody takového postihu, je naprosto nepochybné, že k tomu, aby nemocnice čerpala státní peníze, musel být v zákonu o rozpočtu pro příslušný rok vždy schválen titul “ Dostavba Nemocnice Prostějov“. Úředníci ministerstva, kteří tyto peníze uvolňovali, byli pak povinni kontrolovat, zda jsou splněny všechny administrativní náležitosti,“ reagoval na zprávy o problémech s dostavbou prostějovský senátor Robert Kolář (Koalice), který nedávnou volební kampaň Koalice podpořil svým slibem, že “ nemocnici dostaví“.

Lékaři v prostějovské nemocnici jsou situací zklamáni až znechuceni. “ Místo toho, aby nám stát vytvářel podmínky k práci, ztěžuje nám ji. A to, že provoz ve dvou zařízeních nás stojí přes 20 milionů ročně navíc, to je nezajímá,“ komentoval situaci jeden z lékařů.

Olga Katolická, Zlínské noviny, 25.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?