Nemocnici koupí za pakatel

23. 9. 2009 9:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Symbolická cena dva až tři miliony za společnost s ručením omezením, která v současné době provozuje lékařskou péči ve frýdlantské nemocnici. Taková má být finanční stránka transakce, při které by se do budoucna měla sloučit frýdlantská nemocnice s libereckou...


Zaplatit by ji měla kupující liberecká nemocnice.

Podle slov generálního ředitele Krajské nemocnice Liberec a.s. Luďka Nečesaného a Břetislava Václavíka, ředitele Nemocnice Frýdlant, s.r.o. právě symbolická cena dokazuje, že v této fúzi nejde o peníze, ale o dobro pacientů.

„Jednání o spojení obou nemocnic je vyústěním několikaměsíční úzké spolupráce a profitovat z něj bude především pacient,“ uklidňuje veřejnost především z Frýdlantska Luděk Nečesaný.

Už se totiž objevily obavy, že po spojení dojde ke zrušení některých oddělení ve frýdlantské nemocnici, jako tomu bylo v případě pediatrie a porodnice. To však Luděk Nečesaný vyvrací. „Rozsah oddělení, jaký nyní ve Frýdlantu je, je nezbytný pro zajištění kompletní lékařské péče,“ vysvětlil generální ředitel.

Všichni, kdo se prozatímního jednání účastnili, mluví zatím pouze v teoretické rovině. Koupi malé nemocnice sice již schválilo představenstvo KNL, ovšem ještě musí projít dozorčí radou, která zasedne v polovině října, potažmo pak valnou hromadou.

Minimálně tři členové dozorčí rady však s koupí souhlasí, a to Jiří Kittner (primátor), Stanislav Eichler (hejtman) a její předseda Pavel Novák (krajský radní pro zdravotnictví). „Spojením by nemocnice získala silnější vyjednávací pozici například při jednání s pojišťovnami,“ nastínil další výhodu Stanislav Eichler.

Kromě toho pak zmínil ekonomické aspekty, jakými jsou výhodnější nákupy léků nebo prádelna. Jiří Kittner zhodnotil fúzi jako první krok k odstranění tendencí boje malého s větším, kdy menší je zde frýdlantská nemocnice. Břetislav Václavík, ředitel frýdlantské nemocnice, vidí pozitiva především v jednodušší, účelnější a ekonomičtější práci.

„Naše s.r.o. nevlastní nemovitosti frýdlantské nemocnice, takže v případě, že by ekonomická krize dolehla i na zdravotnictví, neměli bychom čím ručit při překlenovacím úvěru, který by nám pomohl například vyřešit opožděné platby od pojišťoven,“ poukázal Břetislav Václavík.

Jak uvedl, v době minulé takové stavy řešil management společnosti zástavou svého soukromého majetku. Stávající management frýdlantské nemocnice by se měl stát součástí Krajské nemocnice Liberec, a.s.

Pavlína Stránská, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?