Nemocnici ovládli soukromníci

7. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Když se na podzim loňského roku objevila myšlenka na pronájem Podřipské nemocnice s poliklinikou, brali to mnozí jako pokus úzké skupiny lidí o převzetí kontroly s cílem ekonomického prospěchu...


Zvláště když tou skupinou byl současný ředitel a jeho náměstek.

Roudnice nad Labem - Ještě na podzimním zasedání zastupitelů se Tomáš Petrák ptal, proč město chce vlastně nemocnici pronajmout, když o ni svedlo neúprosný privatizační boj, který nakonec vyhrálo. Nemocnice se od doby, kdy ji převzalo město, pomalu dostávala z červených do černých čísel, a to hlavně zásluhou ředitele Josefa Kohouta a jeho medicínského náměstka MUDr. Josefa Krajníka. Proto byla otázka po důvodech pronájmu nasnadě. Když město záměr nemocnici pronajmout zveřejnilo na podzim na úřední desce, reagoval pouze Josef Kohout s Josefem Krajníkem. Od prvního března Podřipskou nemocnici s poliklinikou provozuje Josef Kohout s Josefem Krajníkem na vlastní pěst.

V únoru byla věc ohledně pronájmu nemocničního zařízení stále ještě v jednání, i když bylo jasné, že o pronajmutí je rozhodnuto.

„Jenom rozhodnutí vlády o navýšení mezd zaměstnancům ve zdravotnictví by stálo městskou pokladnu velké peníze,“ zmínil tehdy jeden z důvodů, proč nemocnici pronajmout, starosta města Antonín Rous. Navýšit mzdy o osm procent v pohyblivých složkách se nakonec zavázal ve smlouvě uzavřené s městem nájemce nemocnice. Ten také podle smlouvy převzal všechny zaměstnance.

„Mohu garantovat, že pronájem nemocnice se pacientů nijak nedotkne, nebo to poznají na dalším zkvalitnění zdravotnické péče,“ ubezpečuje v Roudnických novinách ředitel nemocnice Josef Kohout.

„Vytvářeli jsme smlouvy tak, aby byl zajištěn celý rozsah služeb a aby nedošlo ke snižování počtu zaměstnanců,“ prohlásil Antonín Rous.

Provoz nemocnice byl ziskový, nač město muselo doplácet, byly sociální služby. Těchto výdajů se ostatně město pronájmem nezbaví. Nájemce sice zaručuje zachování rozsahu sociálních služeb, ale od města bude inkasovat ročně minimálně 1 milión 850 tisíc korun. Ve smlouvě uzavřené na deset let se město zavazuje v této minimální výši příspěvek na sociální služby platit každoročně, v případě náklonnosti zastupitelů mohou dostat nájemci i více. Nájemné stanovuje smlouva ve výši účetních odpisů, tuto částku ale musí nájemce investovat do zařízení nemocnice. Nabytím majetku nájemce bude zvyšovat odpisy a tím i částku pro další investice. Tak by mělo docházet k neustálé modernizaci zdravotnického zařízení.

Důležitou podmínkou, která je v nájemní smlouvě zakotvena, je přednostní ošetření pacientů s trvalým bydlištěm v Roudnici nad Labem a okolí. Město tak hodlá předejít spekulacím, že nájemce udělá z nemocnice prominentní sanatorium pro bohatou klientelu a místní lidé „ostrouhají“. První možnost zkontrolovat, jak nájemce v nemocnici hodpodaří, bude ještě letos v září, kdy by měl nájemce předložit plán dlouhodobých investic.

Jiří Roth, Deník Litoměřicka, 7.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?