Nemocnici pomůže miliarda od státu

8. 9. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Olomouc po letech opraví svou nejstarší budovu. Od vlády má obdržet potřebné finance.


Čeká už roky a nemůže rozvíjet prestižní obory, jak by chtěla. Řeč je o Fakultní nemocnici Olomouc a částce, kterou potřebuje na to, aby se konečně mohla pustit do nejstarší budovy v areálu. Rekonstrukce a dostavba objektu přezdívaného Franz Josef, který byl postaven v roce 1896, umožní soustředění chirurgických oborů pod jednu střechu a vybudování moderní porodnice s gynekologií a novorozeneckého oddělení. Nyní nemocnice dostala naději.

Vláda schválila ministerstvu zdravotnictví strategické investice do roku 2020, kde se s více než miliardou pro „fakultku“ počítá.

„Pro nás je to dobrá zpráva. Nechceme se však radovat předčasně,“ reagoval ředitel nemocnice Roman Havlík. „Rekonstrukce a dostavba Františka Josefa je pro nás životně důležitým projektem, jelikož na tom závisí dokončení modernizace nemocnice započaté v polovině devadesátých let,“ uvedl Roman Havlík.
Kabinetem prošel zásadní materiál, který umožňuje realizovat strategické investice ve fakultních nemocnicích a dalších specializovaných zdravotnických pracovištích. Zahrnuje také opravu a dostavbu hlavní budovy Franze Josefa. Nemocnice by do roku 2019 měla objekt rekonstruovat a dostavět, a to za 1,5 miliardy korun, přičemž ze státního rozpočtu má obdržet 1,05 miliardy korun.

Projektu se nemocnice věnuje od roku 2009. Od té doby postupně stěhuje jednotlivá pracoviště z nevyhovujícího Franze Josefa jinam. „V současnosti v objektu sídlí jen oddělení geriatrie. Jeho vystěhování je naplánováno v horizontu roku a půl,“ informoval mluvčí nemocnice Egon Havrlant. „Do budovy již nemocnice neinvestuje, jelikož prostory jsou určeny ke komplexní rekonstrukci a přestavbě,“ doplnil.

Více než sto let stará budova Franze Josefa a její technický stav zásadně netíží nemocnici z hlediska péče o pacienty. Nemocnice se potřebuje do objektu „zakousnout“, aby do zmodernizovaných prostor mohla přesunout několik klinik, které nejsou v optimálních podmínkách. „Tíží nás neurologie, neurochirurgie, centrum pro pacienty s cévními mozkovými příhodami, porodnicko­gynekologická klinika i novorozenecké oddělení,“ vypočítával ředitel nemocnice, která pracoviště po skončení opravy a dostavby čeká přemístění do moderního Franze Josefa. „Poskytují péči na velmi vysoké úrovni, ale stávající prostory jim bohužel neumožňují další rozvoj pomocí trendů moderní medicíny, tak jak bychom si přáli,“ dodal.

Fakultní nemocnice se pustila do zásadní modernizace v devadesátých letech minulého století. V roce 2005 otevřela poslední prostory chirurgického monobloku, jehož realizace stála přibližně 2,5 miliardy korun. „Toto byl první krok. Tím druhým k celkové modernizaci je napojení Franze Josefa, čímž vznikne komplexní srdce nemocnice, kde bude soustředěna velká část oborů, což samozřejmě umožní efektivně sdílet operační sály, techniku či jednotky intenzivní péče,“ vysvětloval ředitel Roman Havlík.

Pokud vše půjde ideálně a nemocnice skutečně dostane potřebnou sumu, jak schválila v srpnu vláda, pustí se stavební firma do Franze Josefa někdy ve druhé polovině roku 2017. „Nyní je potřeba aktualizovat projekt z roku 2009. Poté se musí vysoutěžit dodavatel,“ vysvětloval mluvčí největší nemocnice v Olomouckém kraji.

Jakmile práce skončí a v areálu se uvolní budovy po klinikách přesunutých do Franze Josefa, bude podle Egona Havrlanta možné uvažovat také o přesunu zubní kliniky z centra Olomouce do nemocničního areálu. „Objekt však do té doby zčásti zrekonstruujeme. Ještě letos budeme opravovat obvodový plášť a vyměňovat okna. Rovněž jsou v plánu bezbariérové přístupy pro pacienty,“ informoval mluvčí.

Schválením „Záměru Ministerstva zdravotnictví v oblasti strategických investic do roku 2020“ dala vláda zelenou několika zásadním investicím v českém zdravotnictví. „Často se jedná o rozhodnutí, které doslova zabrání tomu, aby nám areály nemocnic začaly padat na hlavu. Jinde pomohou ke zkvalitnění péče i prostředí pro pacienty tak, aby specializovaná pracoviště nabízenými službami odpovídala 21. století,“ komentoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Plány se týkají sedmi nemocnic, například v Brně, v Plzni nebo v Praze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?