Nemocnici se daří. Budeme přijímat lékaře

27. 3. 2014 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda představenstva jindřichohradecké nemocnice Miroslav Janovský v rozhovoru pro Jindřichohradecký deník tvrdí:


Jindřichův Hradec – Jindřichohradecká nemocnice se v minulém roce musela potýkat s nemalými finančními obtížemi. Ty si vyžádaly dokonce některá nepopulární úsporná opatření, jako například propouštění části sester nebo krácení přesčasových příplatků.

Další ekonomickou ránu tomuto zdravotnickému zařízení uštědřilo zrušení regulačních poplatků za pobyt v nemocnici. Nyní to ale vypadá,že se blýská na lepší časy. Podle ředitele Miroslava Janovského mohla již nemocnice od některých spořících opatření upustit a vláda navíc přislíbila, že vykompenzuje ztrátu, jíž způsobil výpadek regulačních poplatků.

V uplynulých dnech vláda přislíbila, že vykompenzuje nemocnicím prostředky, o něž přišly kvůli zrušení regulačních poplatků za hospitalizaci. Jak se to dotkne té hradecké?

Zrušení regulačních poplatků od 1. ledna, ke kterému došlo na základě rozhodnutí ústavního soudu, znamenalo pro naší nemocnici velkou ztrátu v jejích příjmech. Známe dokonce přesné číslo. Za ty první dva měsíce to představuje pokles příjmů o 1,3 milionů korun. To znamená, že ročně je to okolo osmi milionů. V celkových výnosech nemocnice se tedy jedná o zhruba dvě procenta, což není nic zanedbatelného.

Naše zařízení si letos o něco polepšilo díky nové úhradové vyhlášce a příjmy, které plynou z předběžných úhrad, jsou o něco vyšší, než byly vloni. Ztrátu tak zatím zvládáme vykrývat z těchto zvýšených příjmů, ale čekají nás významné výdaje, takže ztráta osmi milionů by v ročním vyjádření byla reálná. To, co nyní přijala vláda, tedy náhradu regulačních poplatků ve výši 2,1 miliardy, znamená, jak řekl ministr Němeček, že nám tyto peníze budou zaplaceny ve dvou etapách – v červenci a v říjnu.

Představa je taková, že se vyjde z objemu regulačních poplatků vykázaných v roce 2013. Pro všechny nemocnice obecně to má jednu výhodu, že všechny peníze dostanou bez nějakého zdržování. Vyrovnáním za první pololetí si tedy naše nemocnice výrazně vylepší svůj příjem částkou okolo čtyř milionů korun.

Jak si vlastně v současnosti jindřichohradecká nemocnice vede po ekonomické stránce?

Jak už jsem říkal v úvodu, pomůžeme si letos v důsledku nové úhradové vyhlášky, která do určité míry odstraňuje nerovnost mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními. Ta v minulosti vyplývala z rozdílné individuální sazby. Tohle nám tedy hodně pomůže.

Už jsme zpracovali finanční plán na letošní rok, který bude v nejbližších měsících schvalovat valná hromada a předpokládáme, že ekonomická stránka bude letos daleko klidnější než v předešlém roce a skončíme s kladným hospodářským výsledkem.

Znamená to tedy, že v letošním roce nehrozí podobná úsporná opatření jako vloni, kdy musela nemocnice propustit část středního zdravotnického personálu a zkrátit platby za přesčasové hodiny?

To je dobrá otázka a jsem rád, že se na ni ptáte. V loňském roce jsme od května snížili příplatky za noční služby a směnnost. Týkalo se to především zdravotních sester, ale i některých dalších profesí. Když jsem tuto věc projednávali, dali jsme jim příslib, že když letošní rok bude ekonomicky vypadat lépe, vrátí se to na původní výši. K tomu také 1. ledna došlo a příplatky jsou opět ve výši, jako byly před tímto opatřením.

Žádné propouštění také samozřejmě není v plánu. Naopak. Předpokládáme, že počet zaměstnanců nemocnice se zvýší zhruba o dvacet lidí, a to z toho důvodu, že se podařilo dojednat příslib Všeobecné zdravotní pojišťovny, že od 1. srpna bychom mohli realizovat osm lůžek následné intenzivní péče. Ta v jižních Čechách zcela chybí, takže bychom tuto činnost provozovali pro celý kraj. To by samozřejmě znamenalo výrazné posílení pozice naší nemocnice.

Jak je to s personálním obsazení nemocnice. Má v současné době dostatek zaměstnanců?

Přestože jsme předloni přijali dvanáct lékařů navíc, protože nemocnice byla v tomto směru velice poddimenzovaná, s ohledem na to, co čeká Českou republiku obecně ve zdravotnictví, tedy respektování směrnice Evropské unie o přesčasových hodinách, máme dále zájem o nábor lékařů.

Samozřejmě, že bychom rádi přijali „hotové“ lékaře s atestacemi, takových je však na trhu práce bohužel minimum. Snažíme se proto přijímat absolventy, a to zejména z našeho regionu, abychom si vytvořili předpoklad toho, že v našem zařízení zůstanou i v budoucnu, a že po získání atestace neodejdou jinam.

Měli jste problém při zajištění potřebného personálu pro nová oddělení následné individuální péče a urgentního příjmu?

Pokud jde o obsazení zdravotních sester na urgentním příjmu, který pro občany rozjedeme 22. dubna a bude představovat zásadní změnu nejen pro přijímané pacienty, ale i pro chod celé nemocnice, tak výběr už byl ukončen. Zhruba polovina přešla přímo z interních ambulancí, a ta druhá z chirurgické ambulance a chirurgické JIP.

Platové podmínky těchto sester jsou identické, na jaké byly tyto zdravotní sestry zvyklé doposud. Dokonce mají příslib, že jejich platy by se mohly nepatrně zvýšit. Na chirurgické JIP už jsou dnes připravené nové sestry, aby se zacvičily a výměna proběhla plynule.

Nemocnice nyní prochází poměrně výraznými změnami. Mohl byste je nějak přiblížit?

Klíčovou akcí je rekonstrukce pavilonu C. Tento týden jsme podepsali smlouvu s jindřichohradeckou společností Arstav a 7. dubna předáváme staveniště. Vše by mělo být hotové začátkem července a navazovat bude bourání starého pavilonu D a napojení toho nového koridory na zbytek nemocnice.

V současnosti navíc finišují i práce na oddělení urgentního příjmu. To zahájí provoz, jak už jsem zmínil, 22. dubna a zásadně ulehčí příjem pacientů do našeho zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?