Nemocnici uzavření nehrozí. Jedná s VZP

3. 8. 2012 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vsetínské nemocnici chybí smlouva s pojišťovnou na příští roky.


Vsetín OE Nemocnice ve Vsetíně ještě nemá uzavřenou smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na rok 2013 a následující. Dohoda má řešit objem a strukturu péče, kterou bude zdravotnické zařízení poskytovat.

Vedení nemocnice i vsetínské radnice však zůstávají klidná. Pacienti se prý žádného omezení péče nebo dokonce uzavření zdravotnického zařízení obávat nemusejí.

Stávající smlouva s největší zdravotní pojišťovnou vyprší vsetínské nemocnici k 31. prosinci tohoto roku. Je proto nutné uzavřít nový kontrakt. „Jde o takzvanou rámcovou smlouvu. Netýká se úhrad za poskytovanou péči, ale objemu a struktury této péče,“ přiblížil ředitel nemocnice ve Vsetíně Martin Metelka.

Na dohodu je podle jeho slov stále ještě dost času. Téměř půl roku. „Jednání již byla zahájena, sami jsme o ně požádali. Jednali jsme již několikrát osobně,“ naznačil současný stav Martin Metelka.
O variantě, že by vyjednávání nemělo dopadnout dobře, nepřemýšlí. „Všechny pojišťovny se vyjadřují, že s naší nemocnicí počítají,“ ujistil ředitel Metelka.

Také vsetínský místostarosta a předseda představenstva nemocnice Petr Kořenek uvedl, že zánik nemocnice nehrozí. Reagoval tak na zprávy o bytí a nebytí zdravotnických zařízení, které se v souvislosti s uzavíráním smluv s VZP objevovaly v médiích. „Podle dosavadních výsledků jednání mohu obyvatele Vsetína a jeho okolí ubezpečit, že nemocnice není v ohrožení. VZP neplánuje v nejbližší době žádné omezení péče,“ zdůraznil Petr Kořenek.

Absenci smlouvy s VZP označil jen za administrativní problém. Vysvětlil, že vsetínská nemocnice původně spadala pod Všeobecnou zdravotní pojišťovnu Zlínského kraje, která byla do 30. června samostatná.

„Její pracovníci však vůbec nezahájili jednání s žádnou nemocnicí ve Zlínském kraji,“ vysvětlil místostarosta Petr Kořenek. Klidné mohou podle něj být i nastávající maminky, které dříve znepokojily zprávy o možném uzavírání menších porodnic.

Vedení ostravské regionální pobočky VZP bylo ve vyjádření k jednání stručné. „Jednání o restrukturalizaci lůžkové péče probíhají a nebylo by seriózní je komentovat, dokud nebudou uzavřena,“ uvedl ředitel odboru zdravotní péče Michal Vojáček s tím, že zástupci pojišťovny jednají s představiteli každé nemocnice individuálně.

„VZP neplánuje v nejbližší době omezení péče.“ Petr Kořenek, vsetínský místostarosta

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?