Nemocnici v Havlíčkově Brodě povede šéf žďárské polikliniky

3. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada kraje Vysočina včera jmenovala novým ředitelem havlíčkobrodské nemocnice Josefa Pejchla. Od 15. října trvá v zadlužené nemocnici krizový provoz. Část lékařů totiž odmítá sloužit práci přesčas na protest proti mzdovým restrikcím...


JIHLAVA - Rada kraje Vysočina včera jmenovala novým ředitelem havlíčkobrodské nemocnice Josefa Pejchla. Devětatřicetiletý strojní inženýr nyní stojí v čele polikliniky ve Žďáru nad Sázavou. Sdělila to mluvčí kraje Radka Burketová. Pejchl se řízení nemocnice ujme v lednu a bude muset začít řešit krizový provoz, který v havlíčkobrodské nemocnici trvá už sedm neděl.

Krizový provoz v zadlužené nemocnici trvá od 15. října. Část lékařů totiž odmítá sloužit práci přesčas na protest proti mzdovým restrikcím. „Za sedm neděl muselo být odloženo kolem 200 plánovaných operací,“ řekl včera mluvčí nemocnice Václav Miláček. Podle něj včera další lékaři protest ukončili. Přesný

počet bude znát ale až dnes.

Kolik lékařů z původních 49 ještě protestuje, neví ani šéf Lékařského odborového klubu František Šenk. Odboráři budou o dalším postupu jednat za týden.

Moderní nemocnice s 575 lůžky po lhůtě splatnosti dluží zhruba 160 milionů korun. Rada kraje jí dnes na jejich umoření ze státní dotace přidělila podle výkonů 33,4 milionu korun.

Do výběrového řízení na ředitele se přihlásilo celkem 15 uchazečů. Komise radě doporučila čtyři muže. Nový ředitel ve funkci vystřídá Ladislava Meda, který počátkem října převzal post po Karlu Přibylovi, jenž na funkci rezignoval, sdělila mluvčí kraje. Med byl Přibylovým náměstkem.

Pejchl je absolventem Strojní fakulty brněnského VUT. Šest let pracoval ve žďárském strojírenském podniku, od roku 1995 je ředitelem polikliniky.

Ředitel nemocnice Karel Přibyl rezignoval na funkci počátkem října poté, co v rámci úsporných opatření snížil lékařům osobní ohodnocení. Nahradil ho jeho náměstek Ladislav Med. Týden po jeho nástupu lékaři odmítli sloužit ústavní pohotovostní služby a Med musí zajišťovat krizový chod nemocnice. Lékařům ohodnocení vrátil, ale ti odmítli stávku ukončit ze solidarity k jihlavským kolegům.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?