Nemocnici ve Vsetíně hrozí 50 tisíc pokuty

23. 6. 2009 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice ve Vsetíně je už třetím krajským zařízením, které se dostalo do sporu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Důvodem je údajné špatné vybírání regulačních poplatků. Po zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati a nemocnici v Kroměříži také zařízení ve Vsetíně hrozí až padesát tisíc korun pokuty kvůli tomu, že Zlínský kraj za některé pacienty hradil poplatky...


„Krajská pobočka VZP už zahájila s nemocnicí správní řízení z důvodu opakovaného porušování zákona,“ potvrdila mluvčí zlínské centrály VZP Martina Stavjaňová. Vsetínská nemocnice se měla provinit tím, že nevybírala od pacientů regulační poplatky při ambulantním ošetření.

Zda nemocnice pokutu opravdu dostane, není podle mluvčí Stavjaňové prozatím jisté. „Nemocnice má plné právo v průběhu řízení zaslat pojišťovně své námitky. Pokud přesto pokutu udělíme, může se zařízení odvolat k Rozhodčímu orgánu Všeobecné zdravotní pojišťovny,“ nastínila možnosti Stavjaňová. Mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková potvrdila, že oznámení o zahájení správního řízení obdrželo zařízení od VZP v minulém týdnu. „V současné době probíráme celou problematiku s právníkem a připravujeme své vyjádření k obdrženým podkladům. Tak, jak jsme k tomu byli vyzváni,“ řekla Plačková.

Podle jejích slov si však nemocnice při výběru regulačních poplatků v ambulancích nechybovala. „Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali v souladu s platnými zákony a pokyny zřizovatele nemocnice,“ zdůraznila Plačková.

Za valašskou nemocnici se postavil její zřizovatel, kterým je Zlínský kraj. „VZP nám vyčítá nevybírání poplatků. My s tím ale nesouhlasíme a budeme to ve správním řízení rozporovat,“ uvedla členka Rady Zlínského kraje zodpovědná za oblast zdravotnictví Hana Příleská.

Podle jejích slov čeká v nejbližších dnech stejné správní řízení i poslední špitál zřizovaný krajem, nemocnice v Uherském Hradišti.

Mluvčí Zlínského kraje Patrik Kamas se připojil s obranou zdravotnických zařízení na stranu radní Hany Příleské. „Budeme určitě postupovat jako v případě nemocnic ve Zlíně i Kroměříži a odvoláme se,“ řekl Kamas.

Michal Burda, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?