Nemocnici vede lékař Verner

26. 5. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouholetý lékař záchranky Rostislav Verner stojí od včerejška v čele Nemocnice Boskovice. Chce zabránit častému střídání zaměstnanců, a tak zlepšit péči o pacienty.


Lékař v posádce záchranky, poté náměstek ředitele krajské zdravotnické záchranné služby, nyní čerstvě zvolený jednatel boskovické nemocnice. Stručný životopis Rostislava Vernera. Radní jej vybrali předevčírem ze šesti zájemců o post jednatele. V čele nemocnice Verner stanul včera.

„Do konkurzu se přihlásilo osm lidí. Jeden uchazeč nesplňoval všechny podmínky a další se omluvil, že se nedostaví k pohovoru,“ sdělil starosta města Jaroslav Dohnálek s tím, že většina zájemců o místo šéfa nemocnice pocházela ze zdravotnických nebo manažerských kruhů. Nikdo z nich nebyl z Boskovic. Z šesti lidí nakonec zvítězil právě sedmatřicetiletý Verner.

Radní ocenili, že nový jednatel zná lékařské prostředí a není mu cizí ekonomika. „Nechce přijít o kontakt s lékařským prostředím, takže by si rád bral služby na ARO. Dále předpokládám, že bude město informovat o jednotlivých krocích. Dosud totiž tato komunikace vázla. Nemocnice potřebuje jednatele na plný úvazek,“ očekává Dohnálek. Radní přesvědčila také Vernerova koncepce, na základě které chce nemocnici vést.

Do ředitelského křesla lékař usedá v době, kdy se špitál propadl znovu do červených čísel. „Stalo se tak v prvním čtvrtletí zásahem státu a za bývalého vedení. Nyní probíhají jednání se zdravotní pojišťovnou. Do konce roku by nemocnice neměla být ve velkém propadu,“ popsal aktuální situaci v nemocnici starosta.

Podle něj se v minulosti udělalo mnoho pro zlepšení vybavení lékařů a zdravotníků, nyní je nutné postoupit dál, a to směrem k pacientům. „Je potřeba vylepšit slušnost a korektnost vystupování,“ podotkl Dohnálek. Nového jednatele představil starosta lékařům včera. Mnozí jej znali z minulosti.

„Je to moderní progresivní kluk z Vyškova, který jezdil se záchrankou. Že nemocnici povede on, je dobrá zpráva,“ uvedl primář gynekologicko -porodnického oddělení Jan Machač s tím, že svou vizi Verner lékařům teprve představí. Podle Vernera se podařilo nemocnici v minulém období ekonomicky stabilizovat. Lékaři tam pracují i s lepším vybavením.

„Mým úkolem tedy bude pokračovat v průběžném zlepšování zdravotní péče pro obyvatele Boskovicka a přilehlého okolí. Proto je potřeba stabilizovat personální situaci v nemocnici, protože míra fluktuace zaměstnanců je v současnosti značně vysoká. Pouze stabilní tým lékařů, nelékařských zdravotnických pracovníků a ostatních zaměstnanců je schopen poskytnout služby, které od nás pacienti očekávají. Mám výhodu v tom, že nastupuji do nemocnice, ve které pracuje mnoho vysoce erudovaných kolegů,“ přiblížil své záměry Verner a upozornil na to, že pacienta by neměli zdravotníci považovat jen za člověka s průkazkou od zdravotní pojišťovny. Verner přebírá žezlo po Jaroslavu Černém

Tomu zlomil vaz v ředitelském křesle boskovické nemocnice mimo jiné i dlouhodobý soudní proces. Podle obžaloby měl Černý zneužít informací v obchodním styku v době, kdy vedl nemocnici svaté Zdislavy v Mostištích na Žďársku. Tu měl prostřednictvím své firmy Chironax a nevýhodné leasingové smlouvy připravit o jeden milion korun. Radní Černého odvolali letos v dubnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?