Nemocnicím dluží lidé statisíce

17. 8. 2011 6:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani pod hrozbou několikatisícového dluhu mnozí pacienti v nemocnicích na Blanensku regulační poplatky neplatí. Prodeji těchto pohledávek se nebrání třeba v Letovicích.


Místo třicetikorunového poplatku museli náhle platit tisíce. Téměř před rokem prodala boskovická nemocnice pohledávky za nezaplacené regulační poplatky. Přestože dlužníků nijak neubylo, k podobnému kroku se letos nechystá. Peníze od lidí nyní vybírá sama.

„Momentálně jsme neprodali žádné další pohledávky za regulační poplatky třetím osobám,“ potvrdil jednatel nemocnice Rostislav Verner.

Dlužníci z boskovické nemocnice ani po hrozbě několikanásobného navýšení poplatku nezmizeli. Nemocnici za regulační poplatky lidé stále dluží stovky tisíc. O prodeji pohledávek její vedení zatím sice neuvažuje, v budoucnu by to ale pro ně mohla být další možnost, jak svoje peníze dostat zpátky.

„Reakce lidí, kteří měli místo poplatku náhle platit několikanásobek, byly hodně negativní. Chápu to, ale na druhou stranu se i my musíme domáhat svých práv. Současný trend k vymáhání poplatků směřuje, zabývá se jím čím dál víc profesionálních firem,“ řekl Verner.

Pokud člověk v boskovické nemocnici nyní nezaplatí za ošetření nebo za pobyt na lůžku, přijde mu upozornění přímo z nemocnice. To ji ale stojí další peníze na administrativu a právníky. Přitom často bez výsledku. „Skupiny neplatičů jsou různé. Často jsou to zahraniční pacienti například ze Slovenska nebo z Ukrajiny, kteří si myslí, že na ně nedosáhneme. A někdy se jedná o starší lidi, kteří zrovna nemají u sebe peníze a zapomenou zaplatit. K těm se snažíme být otevřenější,“ doplnil Verner.

Prodeji pohledávek za nezaplacené regulační poplatky by se nebránili v Nemocnici Milosrdných bratří v Letovicích. Jestli k němu skutečně přistoupí, rozhodnou až ke konci roku. „Nemáme žádné velké problémy s tím, že by nám lidé neplatili regulační poplatky. Nemocnici dluží jen v několika desítkách tisíc korun. Pokud by se tyto dluhy zvyšovaly, uvažovali jsme o tom, že bychom pohledávky také prodali. Uvidíme na konci roku, jestli to pro nás bude zajímavé,“ nastínila ředitelka nemocnice Drahoslava Královcová.

Zatím v Letovicích vymáhají dlužnou částku od lidí sami. Často prý s úspěchem. „Většina lidí se bojí, aby něco nedlužili, zaplatit je pro ně otázkou cti. Z lidí peníze dostáváme sami i se s nimi domlouváme na splátkové kalendáře. Pečliví jsou hlavně starší lidé. Ale často i pozůstalí zaplatí hned dlužnou částku za pacienta, který u nás zemře,“ přiblížila Královcová.

Pokud někdo odejde z letovické nemocnice bez zaplacení, obvykle se jedná o mladší ročníky. „S neplacením regulačních poplatků se setkáváme spíš u lidí pod šedesát let. Často jsou to sociální případy, kteří si nevydělávají, ale nemají ještě ani důchod,“ doplnila ředitelka nemocnice.

O tom, že by prodali pohledávky za nezaplacené regulační poplatky nějaké firmě, naopak neuvažují v nemocnici v Blansku. S dluhy žádné větší problémy nemají, i když i tam se objeví chroničtí neplatiči. „Z lidí celkem s úspěchem vymáháme poplatky sami. A jakžtakž se to daří. Řádově dluží pacienti nemocnici tak do sto tisíc korun,“ uvedla ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

Za pobyt v blanenské nemocnici ještě pacienti docela platí, někdy ale odejdou bez zaplacení z ordinace lékaře na ambulanci. „Někdo si třeba jen zapomene vzít peníze cestou k lékaři. Ale mezi pacienty jsou i chroničtí neplatiči, často je to dáno jejich špatnou sociální situací,“ dodala Danihelková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?