Nemocnicím Pardubického kraje chybí desítky milionů z poplatků

25. 7. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj odhaduje, že zrušením regulačních poplatků přijdou jeho zdravotnická zařízení v příštím roce o přibližně 15 milionů korun. Podle návrhu nového zákona o veřejném zdravotním pojištění by od ledna 2015 měly zůstat pouze devadesátikorunové poplatky za pohotovost.


Propad příjmů by postihl zejména všech pět nemocnic akutní péče, které mají ambulance i ústavní lékárny, a pět dalších zařízení s ambulancemi, informoval ČTK mluvčí hejtmanství Jakub Rychtecký.

Větší výpadek v rozpočtech nemocnic a ústavů však způsobilo letošní zrušení poplatků za pobyt ve zdravotnických zařízeních, za sedm měsíců ho kraj odhaduje na 41,5 milionu korun.

Podle hejtmanova náměstka Romana Línka (KDU-ČSL) by snížení příjmů měly v roce 2015 pokrýt navýšené odvody státu, jak je projednala vláda. Podle něj kraj za letošek i příští rok počítá se systémovou pomocí státu.

Zatímco Pardubické nemocnici chybí za poplatky za pobyt zatím kolem 11 milionů korun, u ostatních nemocnic akutní péče to je mezi třemi až pěti miliony. Většinou asi o dva až tři miliony méně mají bez poplatků za pobyt v léčebných ústavech v Žamberku, Jevíčku, ve Vysokomýtské nemocnici, Léčebna dlouhodobě nemocných v Rybitví, Nemocnici následné péče v Moravské Třebové a v rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí.

Pardubický kraj pod vedením hejtmana Radko Martínka (ČSSD) zavedl proplácení regulačních poplatků ve svých pěti nemocnicích 1. února 2009 a ukončil je 1. června 2010. Za tu dobu za ně zaplatil 50,574 milionu korun.

Nemocnice Pardubického kraje jsou dlouhodobě ztrátové. Nad vodou je udržuje pouze finanční výpomoc hejtmanství, takzvané vyrovnávací poplatky. V roce 2012 kraj poskytl zdravotnickým zařízením touto formou přes 215 milionů, vloni více než 145 milionů a letos zatím zhruba 100 milionů Kč.

Při sestavování letošní bilance nemocnic kraj už počítal se zrušením regulačních poplatků, zároveň ale věřil tomu, že nová vláda bude tento výpadek nějakým způsobem kompenzovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?