Nemocniční lékárna v Karviné nesmí proplácet poplatky

5. 10. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocniční lékárna v Karviné je další lékárnou v Moravskoslezském kraji, která nemůže proplácet regulační poplatky. Krajský soud v Ostravě jí předběžným opatřením úhradu poplatků zakázal, řekli ČTK předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel a mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.


Soukromá lékárnice se stejně jako lékárníci v předchozích případech obrátila na soud se žalobou na ochranu proti nekalé soutěži, jejíž součástí byl také návrh na vydání předběžného opatření. „Jak jsem byl informován, dnes bylo doručeno naší kolegyní usnesení, v němž (soud) nařizuje, aby nemocniční lékárna v Karviné s okamžitou platností přestala nabízet trojstranné dohody a zdržela se jakéhokoliv jiného jednání vedoucího k placení regulačních poplatků za pacienty ve své lékárně,“ uvedl Hampel.

Regulační poplatky se již v regionu neproplácejí v nemocničních lékárnách v Opavě, Novém Jičíně, Havířově na Karvinsku, Třinci na Frýdecko-Místecku a Frýdku-Místku. Nyní se tak regulační poplatky proplácejí jen v lékárně krnovské nemocnice.

„Grémium majitelů lékáren doporučuje provozovatelům veřejných lékáren podávat žaloby v ostatních krajích. Jedná se o jediné smysluplné řešení nezákonného postupu v krajích,“ míní Hampel.

Moravskoslezský kraj je regionem s největším počtem předběžných opatření, kvůli nimž byla úhrada poplatků v lékárnách pozastavena. V předchozích případech se kraj proti předběžnému opatření odvolal. Vlčková řekla, že kraj bude stejným způsobem postupovat i v tomto případě. Předběžná opatření však krajská zdravotnická zařízení respektují.

Kraj hradí pouze třicetikorunové poplatky, což znamená, že lidé i nadále platí 60 korun za den hospitalizace a 90 korun za ošetření na pohotovosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?