Nemocniční lůžka se budou v Ostravě rušit jen „po kapkách“

13. 7. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Do konce roku zeštíhlí na přání zdravotních pojišťoven i nemocnice v Moravskoslezském kraji, žádná ale nezanikne. Těch ostravských se „dieta“ příliš nedotkne. Lůžka se tu budou rušit jen ve velmi malém počtu.


Pacienti tu chystané změny téměř nepocítí, i proto, že nemocniční lůžkový fond se v Ostravě už restrukturalizoval v minulých letech. Podle Radky Bakové z tiskového oddělení zdravotnické skupiny Agel,kam patří i Vítkovická nemocnice, se v tomto zařízení pro pacienty ani příští rok nic nezmění,péče bude zachována ve stávajícím rozsahu.

V ostravské fakultní nemocnici lůžka dokonce přibudou – na psychiatrii bude o jednatřicet míst pro nemocné více. Rušit se budou jen jednotlivá lůžka, která nejsou využívána,a těch je podle mluvčího nemocnice Tomáše Oborného jen několik. „K zeštíhlení u nás došlo už před několika lety, kdy bylo zrušeno 164 lůžek na onkologii, dvanáct na infekční klinice, sedmnáct na očním, k redukci jsme přistoupili i na interně, traumatologii a chirurgii,“konstatoval Oborný.

V Městské nemocnici Ostrava zůstává podle mluvčího Jiřího Maléře zachován kompletní rozsah poskytované péče. Nebude se rušit žádné oddělení, lůžka ubudou jen v minimálním počtu. „Poslední dohoda s pojišťovnami pro nás znamená rušení zhruba osmi procent lůžkového fondu napříč všemi odděleními. V praxi to představuje u jednotlivých oborů vždy pouze jednotky lůžek. Pojišťovny nám zároveň umožnily významnou část lůžek z těchto osmi procent nerušit úplně, ale převést je na lůžka následné péče,“ vysvětlil Maléř s tím, že do konce loňského roku provozovala městská nemocnice 752 akutními lůžek, k tomu 124 lůžek v Léčebně dlouhodobě nemocných (LDN) a šestašedesát v domě sociálních služeb. „Po dohodě s pojišťovnami provozujeme od začátku letošního roku 694 akutních lůžek, z osmapadesáti,které jsme rušili, bylo šestadvacet převedeno na lůžka následné péče. Současný stav tedy činí 694 akutních lůžek, 150 lůžek v LDN a 66 v domě sociálních služeb,“ upřesnil Maléř.

Zdravotní pojišťovny se zatím zcela nedohodly s vedením Moravskoslezského kraje na tom, kolik lůžekakterá oddělení zmizí ze sedmi krajských nemocnic. Po posledním jednání to vypadá, že v krajských nemocnicích bude zrušeno 159 lůžek, ve hře je ale dalších 112, na kterých se nemohou domluvit. „Shodli jsme se takřka ve všech nemocnicích, kde jsou dětská novorozenecká oddělení, na redukci kapacity, tam se jedná o jednotky,“ uvedla před časem vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Petra Tomanová.

Ve při jsou zejména o osud ortopedie, rehabilitace a chirurgie v nemocnici v Orlové. Dalším sporným bodem je redukce lůžek na plastické chirurgii v Nemocnici Třinec, biologická léčba v hematologii Slezské nemocnice v Opavě a budoucnost oddělení ošetřovatelské péče ve Dvorcích, které je součástí krnovské nemocnice. V Moravskoslezském kraji bylo k 1.březnu v nemocnicích 5628 akutních lůžek, z toho v krajských 2433 lůžek a v ostatních nemocnicích 3195 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?