Nemocných klíšťovou encefalitidou zřejmě ještě přibyde

3. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Již patnáct lidí se v okrese Klatovy letos nakazilo klíšťovou encefalitidou, zatímco za celý loňský rok jich bylo také patnáct. "Předpokládáme, že další případy přibydou, protože teprve začíná houbařská sezona, která je z tohoto hlediska poměrně riziková. Letos jsme v okrese dokonce asi po třiceti letech zaznamenali úmrtí...


Klatovsko - jehož příčinou byla právě klíšťová encefalitida,“ říká okresní hygienička Anna Kubátová.

V posledních letech případů klíšťové encefalitdy přibývá, ale jak Anna Kubátová podotýká, je to i tím, že zejména v uplynulých deseti letech se výrazně zkvalitnila diagnostika, takže byly zachyceny i případy, které dříve epidemiologickým sítem propadly.

„Klíšťová encefalitida je onemocnění s přírodní ohniskovostí a Klatovsko patří mezi oblasti, kde je množství infikovaných klíšťat vysoké. Původcem onemocnění je virus středoevropské klíšťové encefalitidy příbuzný viru například žluté zimnice. Nemoc má dvoufázový průběh. Po inkubační době, která se pohybuje od sedmi do čtrnácti dnů, se objevují chřipkové příznaky charakterizované celkovou únavou, pocitem rozlámanosti a zvýšenou teplotou. Po několika dnech tyto příznaky odez+ní, ale zhruba během týdne nastupuje druhá fáze, kdy dochází k postižení mozku a mozkových plen, často bývá poškozen i mozeček, což se projevuje poruchami chůze. Horečka se pohybuje kolem čtyřiceti stupňů Celsia a kromě postižení mozkových obalů může dojít i k poškození mozku, hlavových nervů či předních rohů míšních. Nejzávažnější formou klíšťové encefalitidy je postižení důležitých center v prodloužené míše. Tento průběh onemocnění může být i smrtelný,“ vysvětluje Anna Kubátová.

Proti klíšťové encefalitidě existuje účinné očkování. První dávka se aplikuje nejlépe v chladných měsících roku, po jednom až třech měsících následuje druhá a po roce třetí. Přeočkování se provádí vždy po třech až pěti letech.

IVANA HARANTOVÁ, Klatovský deník, 1.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?