Není nad ekologický mobil...

24. 1. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Plné dvě třetiny uživatelů mobilů si podle nejnovějších švédských průzkumů myslí, že mohou být nebezpečné lidskému zdraví. Na novém švédském značení budou proto uváděny ergonomické, ekologické a emisní ukazatele daného modelu...


Mobilní telefony budou ve Švédsku dostávat podobné „osvědčení“ o zdravotní nezávadnosti, jaké již dostávají například obrazovky počítačů. Tento požadavek prosadila Odborová organizace švédských úředníků TCO, která před lety stála za iniciativou, na jejímž základě se označování „ekologičnosti“ počítačových obrazovek stalo celosvětovým standardem.

Plné dvě třetiny uživatelů mobilů si podle nejnovějších švédských průzkumů myslí, že mohou být nebezpečné lidskému zdraví. Na novém švédském značení budou proto uváděny ergonomické, ekologické a emisní ukazatele daného modelu.

Z těchto hodnot bude možné vyčíst například nebezpečí pro zrak - to je důležité zejména při napojování mobilního telefonu na Internet - a dále i množství vysílaného záření nebo vhodnost pro recyklaci. Seveřané nechtějí, aby se v mobilech nacházely například kadmium nebo rtuť. „Protože zatím spolehlivě nevíme, jaké účinky na zdraví mobilní telefony mají, vycházíme z principu preventivní opatrnosti.

Uživatel musí být vystaven co nejnižšímu možnému záření a co nejmenším zdravotním rizikům,“ uvedl zástupce TCO Jan Rudling. Po ročních přípravách ještě zbývá upravit konečnou podobu nového značení. TCO čeká na připomínky celkem 300 výrobců i uživatelů mobilních telefonů a.také příslušných státních institucí.

Systém nového značení pak bude představen koncem března na mezinárodním veletrhu CeBIT v německém Hannoveru. První ekologicky označené telefony se mají na švédském trhu objevit již v polovině letošního roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?