Neplodné páry spoléhají v krajním případě i na drahou spermobanku

26. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Až 250 žen, které nemohou otěhotnět, zaeviduje ročně v Plzni centrum asistované reprodukce. Zhruba každý dvacátý pár, který vyhledá pomoc lékařů, se pokouší...


Plzeň - o umělé oplodnění. Úspěšnost léčby se pohybuje kolem třiceti procent.

„Patříme mezi patnáct podobných zařízení v republice, jednu přednost však máme,“ uvedl včera lékař centra Vladimír Bouše. „S naším oddělením spolupracuje docentka Zdeňka Ulčová-Gallová, která je evropskou odbornicí v imunologii reprodukce,“ dodává.

Centrum funguje na Gynekologicko-porodnické klinice na Slovanech od roku 1997.

„Ženy k nám většinou přicházejí na doporučení svého gynekologa,“ řekl Bouše.

„V menší míře pak samy žádají léčbu či jen nezávaznou konzultaci. Přitom se snažíme zjistit, jaká vyšetření již podstoupily. Pokud mají za sebou všechny potřebné prohlídky, zařadíme je do programu, a mohou podstoupit léčebný cyklus,“ říká lékař.

Centrum na Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice v Plzni prozatím stačí pokrýt požadavky pacientek. „Žen, které podstupují léčbu, je v našem regionu mnohem víc. Velká část jich však spoléhá na Prahu,“ dodává lékař.

I když v Plzni nefunguje spermobanka, centrum reprodukované medicíny neplodným párům zaručuje, že dárci spermií prošli řadou testů na infekční a jiné choroby, které by mohly mít vliv na pozdější vývoj dítěte. V řadě případů patří k dárcům studenti, kteří podstupují sérii vyšetření ke zhodnocení kvality svého spermatu, která musí být absolutně vynikající. Projít všemi vyšetřeními se podaří tak jednomu dvěma zájemcům z deseti.

Věková hranice pro léčbu, kterou hradí pojišťovna, je čtyřicet let. Ženy po tomto věku si ji platí samy. Sterilitu doporučují odborníci léčit do osmačtyřiceti let.

OLGA ČERMÁKOVÁ, Plzeňský deník, 26.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?