Nepotřebné prostory SZÚ budou sloužit výuce mediků

3. 7. 2019 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Nepotřebné prostory Státního zdravotního ústavu (SZÚ) na pražských Vinohradech budou sloužit k výuce mediků. Převod prostor na 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze schválila vláda. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Fakulty mohly díky navýšení peněz přijmout od nadcházejícího akademického roku ke studiu o 15 procent zájemců víc.


Pozemek i budova SZÚ se nacházejí v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady stejně jako 3. lékařská fakulta. "Řadu let využíváme více než polovinu této budovy formou pronájmu, bohužel však pronajaté prostory nemůžeme upravovat podle našich potřeb," uvedl děkan fakulty Petr Widimský.

Fakulta podle něj se SZÚ dlouhodobě spolupracuje, jeho odborníci se podílejí na výuce a studenti na výzkumu v ústavu. Spolupracují také v grantové podpoře. První studenti se budou moci vzdělávat v nových prostorách už od příštího akademického roku.

V minulém školním roce v Česku studovalo podle statistik ministerstva školství na lékařských fakultách přes 21.000 lidí, lékařů-absolventů bylo přibližně 2500. Lékařské fakulty přijímají asi každého desátého až patnáctého zájemce. Vláda schválila na příštích 11 let navýšit postupně rozpočty lékařských fakult téměř o sedm miliard korun a navýšit kapacity o 15 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?