Nepoužité léky skladuje doma 38 procent Češek a Čechů

11. 7. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Nepoužívané léky skladuje doma 38 procent Češek a Čechů. Přes polovinu prý proto, že jim léky zbyly po změně léčby, třetina má léky doma do zásoby. Ukázal to průzkum Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), v němž letos v březnu odpovídalo 1500 občanů a po tisícovce lékařů a lékárníků.


Mimo jiné ukázal, že vliv návštěv zástupců farmaceutických firem na to, co předepíšou, připustilo 73 procent lékařů. Jen 27 procent prý nebere jejich doporučení vůbec v úvahu.

SÚKL v průzkumu zjistil, že veřejnost nejčastěji získává informace o lécích přímo od daného odborníka - 37 procent od lékaře a každý desátý u lékárníka. Informace o lécích si hledá na internetu čtvrtina jeho uživatelů, hlavně o použití léku, jeho účincích a účinné látce. Příbalový leták čte třetina pacientů. Až 98 procent v něm hledá informace, pokud dostanou nový, pro ně dosud neznámý lék.

Lékaři mají podle průzkumu informace o lécích z internetu, literatury a odborných časopisů, od zástupců farmaceutických firem, ze seminářů, školení a kongresů. O bezpečnostním riziku a stažení přípravku kvůli závadě se dozvědí obvykle od SÚKL, 55 procent, od distributora 35 procent a od držitele rozhodnutí o registraci 33 procent. Naprostá většina lékařů, 95 procent, při předepisování léku zvažuje i možné nepříznivé působení s jinými léky a pacienta se doptává, jaké další léky na recept nebo volně prodejné užívá.

Většina lékárníků zastává názor, že Češi jsou dostatečně informováni o možnosti odevzdat nepoužitá léčiva v lékárně. Osobně přebírá nepoužité léky od zákazníků 89 procent lékárníků, sedm procent nabízí možnost vhodit je do zapečetěného kontejneru a čtyři procenta do nezapečetěné schránky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?