Nepřipojené lékárny SÚKL hlásí krajům

9. 7. 2009 10:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Stání ústav pro kontrolu léčiv zatím nepokutoval žádnou lékárnu, která se nepřipojila k centrálnímu úložišti dat. Podněty ale podává na jednotlivé kraje s odůvodněním, že lékárny nejsou schopny plnit komplexní lékárenskou péči. „Naštěstí máme od některých krajských úřadů potvrzení, že na tuto aktivitu SÚKLu nebudou reagovat,“ tvrdí pro Zdraví.Euro.cz viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný...


Podávali jste podnět k Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), aby prošetřil, zda SÚKL při zřízení centrálního úložiště dat neporušil zákon. Znáte již nějaké výsledky tohoto šetření?

Neznáme. Na náš podnět nepřišla na komoru ze strany ÚOOU žádná odpověď, takže neznáme obsah tohoto nálezu. Jediné informace, které máme, a u kterých nedokáži posoudit, zda jsou pravdivé, říkají, že nález ÚOOÚ bude neveřejný. Tedy, že by měl sloužit pouze Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, což by byla velmi zvláštní situace. Předpokládáme ale, že dostaneme řádnou odpověď.

Jak se jinak vyvíjí situace s centrálním úložištěm? Je připojení již v pořádku?

Upřímně nedokáži situaci posoudit, protože my v lékárně k úložišti připojeni nejsme. Jedná se totiž o úložiště elektronických receptů a žádný elektronický recept zatím evidován nebyl, tak trváme na tom, že úložiště svou hlavní funkci neplní. Jak fungují ty ostatní funkce, které jsou na ně navázány, to mě upřímně nezajímá. Základní funkce, kterou má SÚKL danou ze zákona, není splněna.

SÚKL z počátku tvrdil, že lékárny, které se nepřipojí, bude sankciovat. Víte, zda již nějaké lékárně pokutu uložil?

Podle našich informací žádná lékárna za to, že není připojena, pokutu zatím nedostala. Státní ústav postupuje poměrně zvláštní cestou, lékárny, které nejsou připojeny, oznamuje na příslušný krajský úřad. Podává tam podnět s odůvodněním, že lékárna není schopna zajistit komplexní lékárenskou péči, tím, že není pacientům schopna vydat léky s pseudoefedrinem. Naštěstí máme od krajských úřadů potvrzení, že na tuto aktivitu SÚKLu nebudou reagovat.

Jak se jako komora díváte na zřízení lékového záznamu? Domníváte se, že může být pacientům přínosný?

My od začátku říkáme, že je zvláštní, jak má být databáze, kterou SÚKLu shromažďuje, na základě stávající legislativy zpřístupňována. Ve chvíli, kdy by byl řádně ošetřen přístup s nakládání s osobními údaji, což podle našeho názoru není a upozorňujeme na to již ¾ roku, pak by to jistě byl krok kupředu. SÚKLu se soustředí na spoustu jiných aktivit, které v zákoně uložené nemá, jako je třeba právě tento pacientský registr. Hlavní úkol, tedy aby byl schopen zabezpečit předepisování a výdej elektronických receptů, ale k dnešnímu dni nesplnil.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?