Neratovická nemocnice spolupracuje s pražskou vinohradskou

22. 9. 2011 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice Almeda Neratovice na Mělnicku, která patří ke skupině Mediterra, začala spolupracovat s chirurgickou klinikou pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV). Chce tak zkvalitnit péči, sdělila mluvčí Mediterry Dagmar Dvořáková. Neratovická chirurgie byla zavřená letos od ledna do dubna, příjmová úrazová ambulance už znovu funguje nepřetržitě.


Pacienty, kteří potřebují specializovaný zákrok, odesílají neratovičtí chirurgové na Vinohrady. Naopak pacienty z fakultní nemocnice, kterým hrozí oddálení operačního termínu zejména z oblasti jednodenní chirurgie, odoperují v Neratovicích. Neratovice jsou spádovým územím Traumacentra FNKV. „Pro oboustrannou výhodnost je provázanost regionálních a centrálních nemocnic ve vyspělých státech běžnou praxí,“ uvedl mluvčí FNKV Lukáš Matýsek.

Podle mluvčí Mediterry není při současném rozvoji nových vyšetřovacích a léčebných metod a specializací možné, aby malá nemocnice obsáhla celé spektrum moderní chirurgické léčby. Současně však velká specializovaná centra typu vinohradské nemocnice nezvládnou bez čekacích dob léčit všechny pacienty, kteří potřebují běžné chirurgické zákroky. „Proto jsme jako první v České republice navázali vzájemnou spolupráci malé nemocnice s fakultní nemocnicí,“ uvedla Dvořáková.

Lékaři pracující na chirurgii v Neratovicích jsou současně zaměstnáni i ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, čímž si udržují přehled o současných trendech. Doktoři z FNKV zase jezdí do Neratovic operovat a mají tam poradny. Jde o cévní a proktologickou poradnu nebo poradnu pro pacienty s chronickými ranami.

Městská nemocnice v Neratovicích je nestátní zdravotnické zařízení provozované soukromou společností Almeda, která patří do skupiny Mediterra. Nemocnice byla otevřena v roce 1994 a od ledna 1995 poskytuje i lůžkovou péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?