NERV vydala doporučení pro zdravotnictví

20. 7. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhla sadu opatření, která by měla do budoucna zajistit dobré a udržitelné financování našeho zdravotnictví. Některá z doporučení korespondují s dosavadními reformními snahami ministerstva, další kroky budou vyžadovat více času.


Podle NERV se naše zdravotnictví v uplynulých 20 letech výrazně zlepšilo a v mezinárodním srovnání, včetně indexu Světového ekonomického fóra 2011, dosáhlo solidních výsledků za poměrně příznivých nákladových podmínek.

Pracovní skupina NERV pro zdravotnictví ve své zprávě o strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR upozorňuje na možné problémy zdravotnictví, ke kterým by v budoucnu mohlo dojít vzhledem k demografickému vývoji, jež je, dle dostupných ekonometrických studií, hlavním vysvětlujícím faktorem budoucího růstu nákladů.

NERV uvádí i další faktory, které přispívají k neudržitelnosti financování zdravotnictví, bez toho aniž by systém zdravotnictví prošel hlubšími změnami. Jedná se především o faktory související s medicínským pokrokem – vstupem nových moderních a často velmi nákladných technologií, farmaceutických preparátů a nových léčebných postupů.

Nelze zapomínat ani na rostoucí nároky pacientů a snahou o postupné vyrovnání se západoevropským zemím v oblasti pracovních podmínek a finančního ohodnocení zdravotníků.

Cesta k udržitelnému financování podle NERV

NERV identifikovala a navrhla opatření pro oblasti, které jsou podle jejích závěrů problematické, dlouhodobě neřešené a činí systém zdravotnictví neefektivním a finančně neudržitelným.

Dlouhodobé problémy českého zdravotnictví podle NERV spočívají v nízkém využití informačních technologií; nevhodných úhradových mechanismech, nemotivujících poskytovatele péče na výsledku léčby a její hospodárnosti; nedostatku konkurence mezi zdravotními pojišťovnami orientované na hospodárný nákup zdravotní péče pro pojištěnce a slabé definici rozsahu hrazené péče a odpovědnosti občanů za vlastní zdraví a respektování léčebného procesu.

Deset hlavních opatření

Pro uvedené problematické oblasti navrhla rada následujících 10 základních opatření. Některá z nich jsou již zakomponována do současně schvalovaných reforem ministra zdravotnictví Leoše Hegera, další budou vyžadovat více času, přesahující délku jednoho volebního období.

- Lékové seznamy a elektronické aukce - seznamy léků vysoutěžených v elektronických aukcích při srovnatelné kvalitě za nejnižší ceny pro zdravotní pojišťovnu.

- Elektronická preskripce - předpisování léků na elektronické recepty. Pacient by šel do lékárny jen s kódem, kde by mu lékárník lék vydal. Recepty v centrálním úložišti, kde se dá zkontrolovat, zda se účinky léků nekříží.

- Kategorizace zdravotnických prostředků - v elektronických aukcích vysoutěžené prostředky při srovnatelné kvalitě za nejnižší ceny pro zdravotní pojišťovnu.

- Hodnocení přínosu přípravků/prostředků podle přínosu k nákladům - úhradu ze zdravotního pojištění by měly léky a prostředky přínosné pro pacienta, tedy podle let relativně kvalitního života pro něj.

- Prospektivní úhrady DRG u akutní lůžkové péče - platby nemocnicím místo rozpočtu podle diagnózy. Peníze by šly za pacientem, efektivněji léčící nemocnice by vydělaly.

- e-Health - elektronické zdravotnictví, elektronické recepty i dokumentace, předávání zpráv mezi lékaři, přehledy vykázané péče.

- Další vrstvy přerozdělení - další zpřesnění v rozdělování vybraného pojistného mezi pojišťovnami, například podle rizikovosti pojištěnců.

- Alternativní zdravotní plány - pojišťovny by například nabízely levnější pojistku, když pacient dobrovolně omezí svobodnou volbu lékaře a bude chodit tam, kam ho pojišťovna pošle. Za účast na prevenci by byl bonus.

- Měkký gatekeeping - pro chronické pacienty, kteří se zavážou dodržovat léčebný režim a dají souhlas s poskytováním svých zdravotních výsledků, může být úleva od poplatků. Vyšší poplatek bude, když pacient půjde ke specialistovi bez doporučení praktika.

- Sjednocení právního základu pro fungování zdravotních pojišťoven a zvýšení odpovědnosti členů statutárních orgánů - jeden zákon pro všechny zdravotní pojišťovny. Management by ručil svým majetkem. Konkurence pojišťoven ve prospěch pacienta. Pro kontrolu zveřejňování smluv pojišťoven se zdravotnickými zařízeními.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?