Nesežene-li pacient doktora, zajistí ho pojišťovna

7. 12. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud nemocniční lékaři skutečně podají ke konci roku výpověď, ohrozí to chod nemocnic a pacient v nich nemusí dostat péči, na jakou je zvyklý. Některá oddělení asi čeká zavření, možná i některé nemocnice.


V takovém případě zdravotní pojišťovny svým klientům zajistí péči v těch nemocnicích, které péči poskytovat budou.

„Pokud nemocnice nebude schopna v daném oboru péči pacientům zajistit, pak jim péči zajistíme v jiném zařízení. Pacient by se tedy vždy měl obrátit na svou zdravotní pojišťovnu,“ doporučuje Jaromír Gajdáček, generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Tato pojišťovna chce zachovat úhrady v příštím roce ve stejné výši jako letos, i když úhradová vyhláška ministra zdravotnictví Leoše Hegera umožňuje v nemocniční péči platit o 2 % méně.

„Využijeme finančních rezerv, abychom úhrady udrželi,“ soudí Gajdáček. Podle něj v Česku je nemocnic s akutní péči dostatek, a kdyby se omezil chod některých, nic by se nestalo.

Gajdáček doufá, že příští rok začnou ve zdravotnictví změny. Do nových reformních zákonů by pojišťovny chtěly dostat možnost bonifikace lidí starajících se o své zdraví a pravidelně navštěvujících preventivní prohlídky.

„Včasné zachycení vážných nemocí přináší při léčbě úspory,“ soudí Gajdáček. Na druhou stranu si umí představit finanční spoluúčast lidí, kteří zdravě nežijí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?