Neshody při rozpisu služeb

16. 5. 2014 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
"Staniční sestra mi píše jen samé odpolední směny, bez možnosti střídat se s kolegyněmi na ranních. Prý mám na rozdíl od nich nejsnazší dopravu do práce. Jenže mám rodinu a odpolední směny mi nevyhovují. Jak se mám bránit? Má moje nadřízená na takové jednání právo?" ptá se čtenářka.


Na její dotaz odpovídá Mgr. Petra Maryšková

V souladu s § 81 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, rozvrhuje pracovní dobu výhradně na základě svého uvážení a vůle zaměstnavatel.

Je však nutné uvést, že při tomto rozvržení je povinen řídit se dvěma základními pravidly, a to pravidlem o dodržování předpisů o bezpečnosti práce, tedy zejména stanovených přestávek v práci, dnů odpočinku apod., a pravidlem o informování zaměstnance o rozvržení směn ve lhůtách stanovených ZP, zpravidla tedy 14 dní předem.

Povinnost vyhovět nutnosti péče o dítě

Nicméně zákoník práce zakotvuje také zvláštní ochranu některých skupin zaměstnanců, například zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti, přičemž v takových případech zaměstnavateli ukládá povinnost přihlížet při zařazování těchto zaměstnanců do směn – kromě výše uvedeného – rovněž k jejich potřebám vycházejícím z péče o děti.

Tato povinnost není v zákoně více rozvedena, protože potřeby každého zaměstnance mohou být odlišné. Zaměstnanec je samozřejmě povinen tyto potřeby související s péčí o dítě zaměstnavateli sdělit, tak aby zaměstnavatel mohl při zařazování do směn k této konkrétní potřebě zaměstnance přihlédnout.

Význam tohoto ustanovení je tedy v tom, že i přes velmi obecné stanovení povinnosti nesmí zaměstnavatel tyto potřeby ignorovat, naopak je povinen podniknout příslušné kroky k tomu, aby bylo potřebám zaměstnanců pečujícím o dítě vyhověno.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?