Neslibovali jsme oddlužení, říká ministryně

14. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obvinění pana přednosty Wagnera je naprosto liché a nesmyslné. Na základě těchto tvrzení, která poškozují moji pověst a zpochybňují moji důvěryhodnost a která se nezakládají na pravdě, zvažuji podání žaloby na ochranu osobnosti...


V posledních týdnech se ve sdělovacích prostředcích a na veřejnosti začala množit prohlášení o nesplněných slibech ministryně zdravotnictví ohledně situace Nemocnice Planá. Tato sdělení taktně mlčí o podstatě věci: Situace v tomto zařízení není neúnosná od července nebo srpna 2002, ale nejméně od roku 1998.

V rámci příspěvků a konsolidačních programů putovaly v letech 1998-2000 do nemocnice milionové částky, které ovšem její ekonomickou situaci nezlepšily. Došlo k výraznému nárůstu nákladů, zejména mzdových, a na druhé straně k propadu výkonů, a tyto tendence trvaly také v roce 2001, kdy se navíc projevil dopad negativního přepočtu bodů v bilanci s pojišťovnami v návaznosti na obecně stanovené podmínky úhrad. Je skutečností, že za roky 2000 a 2001 neučinil zřizovatel nemocnice, tj. Okresní úřad v Tachově žádné opatření, ačkoliv byl na jednáních s představiteli ministerstva zdravotnictví vyzván k předložení konsolidačního programu s jasně definovanými opatřeními, odpovědnostmi a termíny. Tento program nebyl předložen, resp. nesplňoval dané základní parametry a byl pro danou situaci nepoužitelný. Proto byl na jednáních v srpnu 2002 předložen návrh na zachování bazální dostupnosti poskytování zdravotní péče s využitím organizačních struktur a kapacit nejbližšího ministerstvu podřízeného zařízení, tedy FN Plzeň. Návrh byl doprovázen několika variantami řešení, s nimiž přednosta OÚ Tachov Wagner nejprve ústně souhlasil a slíbil podniknout patřičné kroky, později však ze svého stanoviska ustoupil. Při těchto jednáních v Plané i v Praze nebylo nikdy řečeno, že ministerstvo oddluží plánskou nemocnici. Naopak se trvale poukazovalo na nesmyslnost paušálního oddlužování, na které by doplácely dobře hospodařící nemocnice a potažmo samotní občané. Obvinění pana přednosty Wagnera, že s ním ministerstvo nebo ministryně nekonzultovali své záměry a návrhy, je naprosto liché a nesmyslné. Na základě těchto tvrzení, která poškozují moji pověst a zpochybňují moji důvěryhodnost a která se nezakládají na pravdě, zvažuji podání žaloby na ochranu osobnosti.

MUDr. MARIE SOUČKOVÁ, ministryně zdravotnictví ČR

www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?