Nespokojený pacient zastřelil v Praze svého lékaře

13. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvaapadesátiletého lékaře Václava Štědrého, který pracoval na ortopedickém oddělení nemocnice Na Bulovce, zastřelil včera ráno v Sarajevské ulici v Praze 2 jeho pacient. Docent Štědrý v březnu 2000 útočníkovi operoval levou kyčel...


PRAHA - Dvaapadesátiletého lékaře Václava Štědrého, který pracoval na ortopedickém oddělení nemocnice Na Bulovce, zastřelil včera ráno v Sarajevské ulici v Praze 2 jeho pacient. Útočník se poté pokusil spáchat sebevraždu. S prostřelenou hlavou nyní leží v kritickém stavu ve vinohradské nemocnici. Třiatřicetiletý střelec byl zřejmě nespokojen s tím, jak ho lékař léčil.

Ředitel nemocnice Na Bulovce Jaroslav Štrof ČTK řekl, že docent Štědrý v březnu 2000 útočníkovi operoval levou kyčel, při které mu změnil úhel krčku stehenní kosti. Muž měl totiž jednu nohu o zhruba dva centimetry kratší. Podle Štrofa byla operace úspěšná, protože se lékařům podařilo končetinu prodloužit o jeden a půl centimetru. Muž byl zpočátku s operací spokojen, ale zhruba za třičtvrtě roku po zákroku si začal na práci lékařů stěžovat.

Událost se odehrála krátce po 06:00 přímo před domem, kde zastřelený lékař bydlel. Pachatel na něj čekal před domem. Když lékař vyšel, několikrát na něj vystřelil a na místě ho usmrtil. Vražednou pistoli velké ráže policisté zajistili.Podle svědků padlo osm výstřelů.

Zastřeleného lékaře hodnotí kolegové jako specialistu, který patřil ve svém oboru ke špičce. Podle poznatků České lékařské komory agresivita pacientů vůči lékařů roste. Je to zřejmé z chování a postojů mnoha pacientů a ze stížností, které komora dostává, řekl ČTK její mluvčí Pavel Kubíček. „Pacienti mají občas pocit, že je třeba si na lékaře došlápnout,“ dodal. Také psychiatr Jiří Raboch se domnívá, že agresivity ve společnosti přibývá.

V poměrně krátké době jde již o druhý případ, kdy pacient zabil lékaře, protože byl nespokojen s jeho prací. Loni v květnu zastřelil sedmačtyřicetiletý muž v ordinaci v Ječné ulici v Praze svého zubaře. Útočník poté obrátil zbraň proti sobě a vážně se poranil na hlavě, o tři hodiny později v nemocnici zemřel. Podle Kubíčka ale nelze podle těchto dvou případů posuzovat tendence ve společnosti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?