Co takhle zpestřit si letošní Štědrý večer netradičním vánočním menu podle našich rad a doporučení odborníků na zdravou výživu?
Vánoční stůl náležitě ozdobí štědrovečerní ovocný salát, který nepochybně zachutná každému.
Vánoční ovocný salát
4 jablka a 4 pomeranče
6 mandarinek
1 grapefruit
1 ananasový kompot
1 broskvový kompot
1 dcl bílého vína
1 dcl rumu
lžíce posekaných oříšků
Všechno ovoce nakrájíme. Zalijeme šťávou z kompotů, bílým vínem a rumem. Důkladně promícháme a dáme salát vychladit. Posekané oříšky nasucho opražíme a při servírování jimi salát ozdobíme. Ovoce můžete podle své fantazie libovolně měnit (kiwi, banán, rozinky atd.).
A budete-li chtít zůstat u tradičního kapra, zkuste alespoň vhodnější způsob jeho přípravy:
Kapr dušený v jablkách
800 g očištěného kapra
250 g jablek
25 g strouhaného perníku
70 g rozinek
30 g medu
25 ml citronové šťávy
60 g cibule
300 ml vína
rostlinný tuk
bobkový list, skořice, sůl
Naporcovaného kapra osolíme a s nakrájenou cibulí opečeme na tuku. Přidáme citronovou šťávu, polovinu doporučeného množství vína, bobkový list a necháme chvíli dusit. Pak kapra vyjmeme, do kastrolu vložíme oloupaná rozkrájená jablka, skořici a necháme rozvařit. Jablka prolisujeme na kapra, zalijeme zbytkem vína, v němž jsme namočili perník, přidáme spařené rozinky a med. Podusíme ještě asi 10 minut.
Podáváme s vařeným bramborem, zeleninovým nebo luštěninovým salátem.
Dobrou chuť a krásné vánoce přeje redakce!