Netradiční vánoční menu

20. 12. 2000 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Co takhle zpestřit si letošní Štědrý večer netradičním vánočním menu podle našich rad a doporučení odborníků na zdravou výživu?

Vánoční stůl náležitě ozdobí štědrovečerní ovocný salát, který nepochybně zachutná každému.

Vánoční ovocný salát

4 jablka a 4 pomeranče

6 mandarinek

1 grapefruit

1 ananasový kompot

1 broskvový kompot

1 dcl bílého vína

1 dcl rumu

lžíce posekaných oříšků

Všechno ovoce nakrájíme. Zalijeme šťávou z kompotů, bílým vínem a rumem. Důkladně promícháme a dáme salát vychladit. Posekané oříšky nasucho opražíme a při servírování jimi salát ozdobíme. Ovoce můžete podle své fantazie libovolně měnit (kiwi, banán, rozinky atd.).

A budete-li chtít zůstat u tradičního kapra, zkuste alespoň vhodnější způsob jeho přípravy:

Kapr dušený v jablkách

800 g očištěného kapra

250 g jablek

25 g strouhaného perníku

70 g rozinek

30 g medu

25 ml citronové šťávy

60 g cibule

300 ml vína

rostlinný tuk

bobkový list, skořice, sůl

Naporcovaného kapra osolíme a s nakrájenou cibulí opečeme na tuku. Přidáme citronovou šťávu, polovinu doporučeného množství vína, bobkový list a necháme chvíli dusit. Pak kapra vyjmeme, do kastrolu vložíme oloupaná rozkrájená jablka, skořici a necháme rozvařit. Jablka prolisujeme na kapra, zalijeme zbytkem vína, v němž jsme namočili perník, přidáme spařené rozinky a med. Podusíme ještě asi 10 minut.

Podáváme s vařeným bramborem, zeleninovým nebo luštěninovým salátem.

Dobrou chuť a krásné vánoce přeje redakce!

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?