Neurologická zpětná vazba může zlepšit paměť o 10%

23. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britským vědcům se možná podařilo nalézt způsob, jak zlepšit lidskou paměť až o 10 procent. Výzkumníci z londýnské Imperial College použili techniku takzvané neurologické zpětné vazby...


pomocí níž je možné vytrénovat lidskou paměť, píše zpravodajský server BBC.

V čem tato metoda spočívá? Na počítačové obrazovce se osobám ukazují jejich vlastní mozkové vlny. Lidé přitom dostávají instrukce, jak tyto vlny ovlivňovat. Činnost mozku monitorují senzory, které jsou připevněné ke kůži na hlavě.

Pacient vidí, jak se mozkové vlny mění podle jeho momentálního psychického stavu. Zároveň sleduje instrukce, jak svou mozkovou činnost usměrňovat a stabilizovat.


„Tento pokus poprvé ukázal souvislost mezi neurologickou zpětnou vazbou a zlepšením paměti.“

Dr. David Vernon

Podle lékařů by se tato metoda dala časem využít jako léčba některých psychických poruch – například nedostatek pozornosti, hyperaktivita, epilepsie a podobně.

Testy na výkonnost paměti

Dr. David Vernon testoval tento postup na čtyřiceti osobách. U každé z osob provedl testy paměti před pokusem a po něm. Pacienti dostali seznam slov, která byla rozdělena do několika kategorií. Poté si měli vybavit slova z konkrétních kategorií. Osoby, které absolvovaly metodu neurologické zpětné vazby, si vybavili 82% slov. Lidé, kteří pokus s neurologickou zpětnou vazbou neabsolvovali, pouze 75%.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 23.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?