Neurologové v Hradci nad Moravicí se zabývali také problémem depresí

14. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...Kongres se konal pod záštitou vedení zmíněné nemocnice a České neurologické společnosti. Od středy do pátku zazněly v programu tři desítky odborných přednášek a uskutečnilo se pět satelitních sympozií...


HRADEC NAD MORAVICÍ - Na sto padesát neurologů z Čech, Moravy, Slezska a Slovenska se v uplynulých dnech setkalo v prostorách hotelu Belaria v Hradci nad Moravicí na Opavsku. Šlo již o 16. sraz českých a slovenských neurologů. „Také Hradec nad Moravicí začíná být pro nás tradičním místem. Kongresy se konají střídavě v Česku a na Slovensku, příští rok je na řadě Banská Bystrica,“ potvrdil hlavní organizátor David Doležil z pořádající neurologické kliniky ostravské fakultní nemocnice.

Kongres se konal pod záštitou vedení zmíněné nemocnice a České neurologické společnosti. Od středy do pátku zazněly v programu tři desítky odborných přednášek a uskutečnilo se pět satelitních sympozií. K jednomu ze tří hlavních patřilo téma deprese v souvislosti s neurologickým onemocněním. „Depresi lze charakterizovat jako negativní změnu nálady, která přináší člověku velké problémy v běžném životě. Lidé ztrácejí životní motivaci, chuť do života, v krajních případech může nemoc končit sebevraždou. Deprese provázejí neurologická onemocnění a bývají časté po cévní mozkové příhodě, u roztroušené sklerózy či Parkinsonovy choroby,“ uvedl lékař. Novinkami ve farmakoterapii neurologických nemocí včetně nových léků proti depresím se zabývalo další hlavní téma kongresu. V této souvislosti se lékařům představily rovněž dvě desítky farmaceutických firem. „K novinkám patří pětice antidepresiv, o nichž se tady bohatě diskutovalo,“ dodal neurolog. Na sjezdu byla řada odborníků včetně Petera Kukumberga z Bratislavy, Soni Nevšímalové a Karla Šonky z Prahy či Gerharda Waberžinka z Hradce Králové.

mk, Moravskoslezský den, 12.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?