Nevědomost brání očkování

6. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"V západních zemích už tuto etapu mají za sebou," poznamenal Janda. "Ve všech případech se ukázalo, že benevolence v očkování nadělala nedozírné škody. Příkladem je Švédsko, Německo i Holandsko, které dnes...


Dětští lékaři jsou zděšeni. Stále více rodičů odmítá nechat očkovat děti proti infekčním chorobám, protože prý to je zdraví škodlivé. Ani tisícové pokuty je neodradí od rebelie.

Praha - „Neodsuzuji tyto rodiče“ řekl nám přednosta 1. dětské kliniky FN v Motole Jan Janda. „Chyba je v lékařích, kteří v minulosti a mnohdy ani teď nedokážou rodičům vysvětlit důležitost povinného očkování.“ Podle jeho slov se dalo očekávat, že se brzy objeví skupiny lidí, jako je například sdružení Paracelsus, kteří budou mezi rodiči šířit zprávy o zbytečných zdravotních zásazích a ovlivňovat je při rozhodování. Mluví například o rizicích vzniku alergií či postižení nervové soustavy. Podle Jandy zahraniční kolegové naše pediatry už na různých lékařských sympoziích upozorňovali na tuto možnost aktivity především homeopatů. „V západních zemích už tuto etapu mají za sebou,“ poznamenal Janda. „Ve všech případech se ukázalo, že benevolence v očkování nadělala nedozírné škody. Příkladem je Švédsko, Německo i Holandsko, které dnes už mají očkování doporučené a bezplatné.“ „Samozřejmě, reakce dítěte na očkování není vždy stejná,“ říká Jitka Škovránková z motolské ambulance očkování. „Některé děti to snáší hůř, jiné lépe. Ale reakce, ať už v podobě teploty, malátnosti, únavy, nebo otoků po vpichu, je normální. Kdyby nebyla, tělo není schopno vyrábět protilátky.“ Podle Jandy se udávají komplikace na očkování v poměru jedna ku milionu, kdežto onemocnění způsobené odmítnutím vakcinace je v poměru 10: 100. Letos poprvé se dětští lékaři rozhodli uspořádat pro pediatry Národní očkovací den, a to 18. května. Dozvědí se zde více o novinkách v očkování, vyslechnou zkušenosti ze zahraničí a obeznámí se s novými trendy. Pro laiky pak bude následovat Národní očkovací týden, nad kterým převzala záštitu manželka prezidenta Dagmar Havlová.

(mw), Večerník Praha, 6.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?