Nevrátím se, dokud první korupčník nebude na Mírově

23. 3. 2011 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Akce Děkujeme, odcházíme ho přiměla k odchodu do zahraničí. A tak Prahu na nějaký čas střídá za britský Nottingham. „Rád bych se samozřejmě vrátil. Říkám si ale, že vydržím aspoň do doby, než bude první zdravotnický korupčních sedět v teplácích na Mírově,“ říká pro Zdraví.Euro.cz František Duška.


Kde jste původně pracoval a kam míříte?

Na Klinice anesteziologie a resuscitace Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, nyní Adult Intensive Care Unit, Queen's Medical Centre, Nottingham, Velká Británie.

Jak jste se k této práci dostal?

Práci jsem sehnal na přímý inzerát na www.jobs.nhs.co.uk, po zaslání životopisu a referencí jsem byl pozván na pohovor. Po 10minutové prezentaci na zadané téma (ICU Management) následovalo 90minutové interview před 12člennou komisí. Ve formální komunikaci problémy s jazykem nemám, což se nedá říci o neformálních hovorech, vtipkování s kolegy, nemluvě už vůbec o slangu, zkratkách a narážkách na seriálové postavy, mně kromě dr. House zcela neznámé - tam cítím velký handicap, snad se to časem vylepší.

Odešel byste i v případě, pokud by neprobíhala akce Děkujeme, odcházíme?

Nutno přiznat, že pravděpodobně ne.

Jak akci hodnotíte? Myslíte si, že byla dobře provedena?

Spousta věcí se dala udělat lépe, po bitvě a po pitvě je každý generálem. Černobílou sanitku a Exitus bych si odpustil. Jinak velmi pozitivně hodnotím sepětí a odhodlání kolegů zdvihnout se z bláta a zkusit se narovnat a ozvat se. Výsledek akce odpovídá relativně malé účasti kolegů, kdyby se přidala aspoň polovina nemocničních lékařů, pozice vyjednávačů by tomu odpovídala. Za největší negativum akce D-O považuji devastaci interpersonální vztahů mezi lékaři na odděleních.

Proč jste se nakonec rozhodl odejít, když akce dopadla podle požadavků lékařů?

Já jsem míru životní nejistoty spojenou s podáním výpovědi neunesl, a proto jsem místo v zahraničí přijal již předtím, než se vědělo, jak akce dopadne. Po finanční stránce by akce měla smysl tehdy, kdyby učinila lékaře méně závislé na přesčasové práci, což se nestalo. Ostatní požadavky LOK dopadly o něco lépe, nadějně snad vypadá reforma postgraduálního vzdělávání a upření mediální pozornosti na zdravotnictví snad také mírně zkomplikovalo jeho tunelování. Zásadní změny ale neočekávám. Jenže ono někdy není důležité vyhrát, ale poprat se!

Chcete v zahraničí zůstat natrvalo? Nebo se hodláte po určité době vrátit?

Rád bych se samozřejmě vrátil. Říkám si, ale že vydržím aspoň do doby, než bude první zdravotnický korupčních sedět v teplácích na Mírově. Samozřejmě to závisí na tom, jak to bude snášet má rodina a já sám.

Domníváte se, že je v zahraničí o české lékaře skutečně zájem?

Osobně jsem na první pokus získal místo konzultanta, tedy pozici služebně vyšší, neboť doma jsem pracoval jako sekundární lékař. Myslím, že problémem není místo získat, ale vydržet na něm.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?