Nevýhodné smlouvy VZP ohrozily důchodce v domovech

23. 7. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Až stovky milionů korun bude stát VZP to, že nezákonně šetřila na domovech důchodců. Všeobecná zdravotní pojišťovna pod vedením minulého ředitele Pavla Horáka jednostranně změnila smlouvu a domovům nadiktovala nové, ekonomicky nevýhodné podmínky.


Přepis pořadu České televize Reportéři ČT

Desetitisíce seniorů by kvůli nim přišlo o zdravotní péči, kterou jim tyto ústavy poskytují. Jenže ústavy si to nenechaly líbit, obrátily se na soud a ten jim dává zapravdu. Podívejte se na reportáž Anety Snopové.

Aneta SNOPOVÁ, redaktorka: V Domově se zvláštním režimem ve středočeských Svojšicích nyní žije 110 klientů s duševním nebo mentálním onemocněním v průměrném věku 65 let. Pečuje o ně 24 hodin denně 13 zdravotních sester. Domov nedávno získal prestižní ocenění ISO za poskytování ošetřovatelské, pečovatelské a sociální péče. Přesto mu hrozil zánik.

Vítězslav FORMAN, ředitel, Domov Svojšice: Balancovali jsme opravdu na hraně, kdy jsme se rozhodovali, jestli omezíme zdravotní nebo respektive ošetřovatelskou péči vůči klientům tím, že propustíme zdravotní sestry. Už jsme byli tak daleko, že jsme počítali, která, jak, jak budeme omezovat provoz.

Aneta SNOPOVÁ, redaktorka: A další příklad. Městský ústav sociálních služeb v Plzni sdružuje 5 pobytových zařízení, kde dohromady žije 410 seniorů. Loni oslavili 50 let své existence.

Vladimír CHUCHLER, ředitel, Městský ústav sociálních služeb Plzeň: Zdravotní stav našich uživatelů odpovídá tomu, že průměrný věk je 83 let, přičemž domovy se zvláštním režimem vykazují uživatele, který mají diagnostikovaný poruchy chování, Parkinsonovu chorobu, Alzheimerovu chorobu, různý demence. Samozřejmě, že by došlo k ohrožení péče, protože pochopitelně když nedodáte, když nezaplatíte dodavateli, jako nezaplatil odběratel nám, tak potom někde se omezí nějaká služba, elektrika, plyn, potraviny, zaměstnanci a podobně.

Vítězslav FORMAN, ředitel, Domov Svojšice: Kdyby nám VZP nezaplatila, tak se veškerá úroveň celé naší péče vrátila, dejme tomu, do roku 85, 86 na nějakou úroveň běžného zápachu v těchto zařízeních, neměnily by se jejich hygienické potřeby, ti lidi by tam prostě leželi a byli by odsouzeni na té posteli umřít bez nějaké další pomoci.

Petr BOUZEK, praktický lékař: V současné době do domovů seniorů přicházejí většinou lidé velmi těžce nemocní, málo pohybliví a často i s demencí. Takže jsou to lidé skutečně velmi, velmi těžce nemocní, který vyžadují poměrně značnou zdravotnicko-odbornou péči.

Eduard KAPLAN, ředitel, Domov důchodců Roudnice nad Labem: Řada zařízení uvažuje o tom, že vypoví smlouvu VZP, a to prostě z toho důvodu, že doopravdy nemají peníze a nemůžou unést ty náklady na sestry. Já když uvažuji, že VZP neustoupí ze svého tlaku a bude se chovat tak, jak se chová, tak potenciálně nám hrozí, že zde bude 60 tisíc lidí, a teď si uvědomte, ve věku 80 let a výše, ohroženo v podstatě na zdraví a někteří i na životě.

Aneta SNOPOVÁ, redaktorka: Podle některých ředitelů uvažují o tom, že vypoví smlouvu s VZP, propustí zdravotnický personál ze svých ústavů a přestanou zajišťovat tuto péči. Co pak bude VZP s těmi svými klienty dělat?

Oldřich TICHÝ, mluvčí VZP: Já neumím odpovídat na otázky, co by bylo, kdyby.

Aneta SNOPOVÁ, redaktorka: Celý problém vznikl počátkem roku 2012. Tehdy Všeobecná zdravotní pojišťovna sama od sebe zásadně změnila pravidla proplácení zdravotní péče v domovech pro seniory a handicapované. Pokusila se jim proti jejich vůli vnutit dodatek ke smlouvě, ve kterém jim sáhla na peníze. Za jejich služby jim najednou chtěla platit méně než polovinu, pokud překročí stanovený limit. Konkrétně místo 90 haléřů za bod pouhých 40 haléřů.

Jiří PROCHÁZKA, Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR: U menších domovů může tato ztráta dosahovat desetitisíců měsíčně, u větších zařízení i statisíců měsíčně.

Aneta SNOPOVÁ, redaktorka: A další domov pro seniory. Severní terasa v Ústí nad Labem má 177 klientů v průměrném věku 84 let. Třetina z nich je ve vážném zdravotním stavu a potřebuje nepřetržitou ošetřovatelskou péči. Nejčastěji se jedná o klienty s Alzheimerovou demencí.

Petr BOŤANSKÝ, ředitel, Domov pro seniory Severní terasa Ústí nad Labem: Bez zdravotních sester bychom se obešli velice těžko. Ve své podstatě i ten systém, tak, jak je historicky domov pro seniory vnímán, je postaven tak, že sem jdou klienti právě proto, že jsou zde zdravotní sestry. Že se obávají toho, že nebudou doma, ve své domácnosti, schopni zajistit si ošetřovatelskou péči, zajistit si léky, které, které musí brát.

Aneta SNOPOVÁ, redaktorka: Jedeme dál. Městský ústav sociálních služeb v Jirkově poskytuje domov zhruba 300 seniorům z celé republiky ve 4 typech pobytových služeb.

Eva ŠULCOVÁ, ředitelka, Městský ústav sociálních služeb Jirkov: V současné době máme počty zdravotnického personálu nastaveny tak, že opravdu pokrýváme jenom ten základ. Máme postavené služby tak, že v noci slouží pouze 1 sestřička na 1 objekt, to znamená, že 1 jedna zdravotní sestra má na starosti 170 uživatelů. A přes den se nám daří tedy ještě udržet obsazení tou zdravotní sestrou na každém oddělení, což je po jedné sestře, takže tak zhruba 3, 4.

Aneta SNOPOVÁ, redaktorka: Domov seniorů v Roudnici nad Labem má letos desetileté výročí své existence. Žije zde 132 seniorů v průměrném věku přes 80 let. Více než polovina z nich má tak závažné zdravotní problémy, že nemohli zůstat v domácím prostředí.

Eduard KAPLAN, ředitel, Domov důchodců Roudnice nad Labem: Dalo by se tedy říci, že se péče upírá doopravdy tomu nejslabšímu článku, lidem, kteří nejsou schopni se bránit a brát o svá práva.

Aneta SNOPOVÁ, redaktorka: Téměř polovina ředitelů domovů sociální péče se proto VZP postavila a sporný dodatek o snížení plateb odmítla podepsat. Jenže pojišťovna se i k těmto domovům chovala tak, jako kdyby dodatek podepsaly, a odmítala jim proplácet zdravotnickou péči v plné výši.

Vladimír CHUCHLER, ředitel, Městský ústav sociálních služeb Plzeň: Je to až směšný. My pošlem fakturu, VZP nám ji vrátí, my ji pošlem kurýrem, VZP nám ji vrátí, my ji pošleme poštou. Takhle si dopisujeme.

Hana POLESNÁ, vrchní sestra, Domov Svojšice: Přijela jsem na pojišťovnu, pracovnice ode mě přebírala fakturu s tím, že všechno bylo v pořádku, ale upozornila mě na to, že já mám tu částku, která figuruje na faktuře, škrtnout a mám tam napsat částku menší.

Vladimír CHUCHLER, ředitel, Městský ústav sociálních služeb Plzeň: Já vám schválně přečtu z posledního dopisu, co jsem psal vedoucí tady na plzeňskou pobočku. Jsem psal, už prostě jsem nevěděl jak. Psal jsem: „vážená paní inženýrko, objednání si služby, její převzetí a následné neuhrazení je ve světě slušných lidí trestným činem. Je velmi smutné, když takovýmto způsobem postupuje právní subjekt, kterým je největší zdravotní pojišťovna v České republice.“

Vítězslav FORMAN, ředitel, Domov Svojšice: Rozhodl jsem se to dát k soudu, protože podle mě docházelo ze strany VZP k šikaně zaměstnanců, a tím pádem následně by docházelo i k omezení péče ve vztahu ke klientům.

Petr BOŤANSKÝ, ředitel, Domov pro seniory Severní terasa Ústí nad Labem: Bojujeme za naše klienty, bojujeme za to, aby oni měli k dispozici ošetřovatelskou péči.

Aneta SNOPOVÁ, redaktorka: Zhruba 50 ředitelů domovů sociální péče se proto domluvilo a VZP zažalovali.

Petr HALUZA, právní zástupce ústavů sociální péče: Tak trošku to připomínalo zpočátku souboj Davida s Goliášem, kdy na straně VZP byly všechny trumfy, to znamená obrovská mašinérie úředníků, právníků, ekonomů, a proti nim stál často osamocený ředitel ústavu spolu se svou vrchní sestrou.

Aneta SNOPOVÁ, redaktorka: A v uplynulých týdnech padlo prvních 9 zatím nepravomocných rozsudků. Ve všech případech dal soud zapravdu domovům sociální péče a VZP uložil doplatit dlužné částky.

Petr HALUZA, právní zástupce ústavů sociální péče: Za ten rok 2012 by Všeobecná zdravotní pojišťovna měla vrátit pobytovým zařízením sociálních služeb řádově stovky milionů.

Jiří PROCHÁZKA, Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR: Jsme rádi, že nám soud dává zapravdu, nicméně nás mrzí, že ta situace dospěla až do této fáze.

Petr HALUZA, právní zástupce ústavů sociální péče: Hlavním důvodem, proč soud žalobám vyhověl, byl fakt, že není možné, aby smlouva mezi zdravotní pojišťovnou a pobytovým zařízením sociálních služeb byla jednostranně a účelově změněna jedním z účastníků této smlouvy.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví /nestr./: Tam já určitě považuju, považuju postup bývalého vedení pojišťovny za nešťastný a těm sporům se rozhodně dalo předejít jednáním.

Oldřich TICHÝ, mluvčí VZP: Současně vedení VZP přistupuje k partnerům jako ke skutečným partnerům, takže si myslím, že nic podobného by se odehrát nemělo. Rozhodně upřednostňujeme dohodu před nějakým mocenským postupem nebo nátlakem.

Aneta SNOPOVÁ, redaktorka: Jste ochotni přistoupit na to, že doplatíte ty dlužné částky ústavům sociální péče, tak jak to rozhodl soud?

Oldřich TICHÝ, mluvčí VZP: Na tom, jaké řešení navrhneme, zatím VZP, nebo tohle to ještě VZP neuzavřela. Dohodli jsme se na tom, že do začátku srpna vypracujeme návrh řešení.

Aneta SNOPOVÁ, redaktorka: Sporné dodatky na pojišťovně vznikly v době, kdy v jejím čele stál Pavel Horák. Ten pod palbou kritiky odstoupil na konci roku 2012 a jeho vyjádření se nám získat nepodařilo.

Petr BOUZEK, praktický lékař: Neznamená to, že kdo je starý, tak již nebude léčen a budeme čekat, až umře. I když tak někteří kolegové to berou, říkají, proč bychom léčili člověka, kterýmu je 95 let, že jo, k čemu to je. Tak já si myslím, že mají nárok.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?