New York odškodní záchranáře z 11. září za zdravotní potíže

11. 6. 2010 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Město New York se dohodlo na výši odškodného za zdravotní potíže s někdejšími záchranáři, kteří pomáhali likvidovat následky zřícení budov Světového obchodního střediska po atentátu z 11. září 2001.


Přibližně 10.000 lidí, kteří se podíleli na záchranných a čisticích pracích, si rozdělí 712,5 milionu dolarů (15,2 miliardy korun). Informoval o tom deník The New York Times.

„Toto odškodné znamená jistou, okamžitou a spravedlivou kompenzaci hrdinským mužům a ženám, kteří konali své povinnosti bez přemýšlení o zdravotních následcích,“ řekl k dohodě jeden z právníků zastupujících záchranáře Marc Bern.

Záchranáři požadovali po New Yorku odškodné, protože jim město nedalo dost roušek nebo jiného vybavení, které je nutné pro práci v prostředí plném toxického prachu. Mnoho z nich proto od roku 2001 trpí závažnými nemocemi dýchacích cest.

Město původně nabízelo záchranářům částku mezi 575 a 657,5 miliony dolarů (12,2 a 14 miliardami korun). Soud, na který se záchranáři kvůli odškodnému obrátili, ale nabídku v březnu odmítl jako nedostatečnou.

Dva mrakodrapy světového obchodního střediska se zřítily poté, co do nich teroristé z organizace Al-Káida narazili dopravními letadly. Při teroristickém útoku v New Yorku 11. září 2001 zahynulo přes 2600 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?