Nezaměstnanost přivádí stále více lidí do ordinací psychiatrů

19. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ještě před pár lety vyhledávali psychiatry místo nezaměstnaných podnikatelé. Poslední dobou přivádí stále více lidí do ordinací brněnských psychiatrů vzrůstající nezaměstnanost...


BRNO - Vzrůstající nezaměstnanost přivádí poslední dobou stále více lidí do ordinací brněnských psychiatrů. Ztráta zaměstnání u řady lidí vyvolává neurózy, nezřídka propadají i alkoholismu, řekl ČTK ředitel brněnské Psychiatrické léčebny Marek Radimský. Ještě před pár lety vyhledávali psychiatry místo nezaměstnaných podnikatelé.

Pád komunismu a plánovaného hospodářství v roce 1989 postavil psychiatry do nové role; museli začít řešit problémy lidí spojené s novými sociálními poměry. V péči lékařů duševních nemocí se začali ocitat stále hojněji podnikatelé a živnostníci.

Trpěli buď workholismem, nebo takzvanou managerskou nemocí. Trvalý stres u nich vyvolával neurózy. „Cítili se unavení, vyčerpaní, byli úzkostliví, měli strach a trpěli bušením srdce,“ popsal Radimský. Často podnikatelé končili v nemocnicích s podezřením na infarkt. Když lékaři srdeční či dechové nemoci vyloučili, doporučili podnikateli psychiatra.

K lékařům však přicházeli podle Radimského ještě častěji manželky vytížených podnikatelů. Rodinu totiž těžce poznamenávalo, že její otec začal chodit domů až pozdě v noci a do práce chodil i o svátcích a o víkendech. V druhé polovině 90. let se však situace začala lepšit. „Kdo na to neměl, podnikání opustil. Někdo zase poznal, že vše nezvládne a rozsah podnikání zúžil a úspěšně a v klidu podniká do teď,“ poznamenal psychiatr.

Podnikatele však v kartotéce lékařů začali střídat nezaměstnaní. Ročně jich psychiatrickou pomoc vyhledají jen v Brně stovky. Jejich problém je schován do několika diagnóz od úzkostných nebo depresivních poruch až po neurózy, vysvětlil Radimský. Podle ředitele se léčba těchto lidí zkomplikuje ve chvíli, kdy osobní problémy začnou řešit alkoholem. Často se z nich totiž stávají alkoholici, jejichž léčba je těžká a náročná.

Při ztrátě práce tedy lékaři lidem radí: Nepropadejte pocitu, že se vše zhroutilo a že lepší už to nebude. Lidé, kteří ztratili práci by se podle Radimského měli intenzivně věnovat svým koníčkům, navštěvovat své přátele a známé, nechodit často do hospod. „A samozřejmě je nutné stále hledat práci, rok nebo dva, i když se to nedaří a bývá to těžké,“ dodal ředitel.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?