Neznám výdělečné dětské oddělení, říká zástupce primáře v Bydžově

11. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupce primáře dětského oddělení bydžovské nemocnice Ladislav Slezáček v rozhovoru uvádí podrobnosti o současné situaci v bydžovské nemocnici. "Vzhledem k likvidačním událostem posledních týdnů mě ambice na primariát zcela přešly..."


Za jeden z hlavních důvodů zrušení dětského oddělení je hradeckým hejtmanstvím uváděno, že není k dispozici lékař se dvěma požadovanými atestacemi, které jsou předepsané pro výkon funkce primáře. Ztotožňujete se s tímto argumentem?

Není mi jasné, proč se nám lékařům vyčítá, že na oddělení bude chybět primář a není za něj rezerva. Pracuji v bydžovské nemocnici na dětském oddělení už bezmála jednadvacet let, několik roků jako zástupce primáře. Osobně jsem se však nikdy netajil před spolupracovníky a ostatními, včetně vedoucích pracovníků nemocnice, že o funkci primáře zájem nemám a nikdy jsem si tyto ambice ani nedělal. Nebyl jsem dříve ani takzvanou kádrovou rezervou. Vyhovuje mi spíše individuální samostatná práce v oboru.

V něm pracujete dlouhé roky, ale 2. atestaci jste si neudělal?

Znovu opakuji, že ambice k vedení primariátu mně jsou cizí. Pouze od listopadu minulého roku jsem byl ochoten si doplnit 2. atestaci v oboru, která se dosud u vedoucích pracovníků vyžaduje, ale která se v souvislosti se vstupem do EU ruší. Přistoupil jsem na to proto, aby zůstalo dětské oddělení zachováno. Vzhledem k likvidačním a urážejícím událostem posledních několika málo týdnů mě však chuť zcela přešla. Jinak připomínám, že řešení otázky obsazení míst vedoucích pracovníků oddělení není povinností řadových lékařů, nýbrž vedení nemocnice. V jeho kompetenci je vypsat v případě potřeby včas výběrové řízení a nabídnout takové podmínky, aby se vůbec někdo přihlásil.

Nechcete snad tvrdit, že s vámi vedení nemocnice, respektive představenstva o budoucím vývoji nekomunikovalo?

Byla nám nastíněna, jen jako jedna z možností kromě přechodu do jiného medicínského oboru, eventuální budoucí privatizace stávající dětské ambulance. Pohovor s vedením byl však pouze předběžný a nezávazný. Jinak však, i přes informaci ze sdělovacích prostředků, že dva lékaři oddělení odmítli šanci zprivatizovat dětskou ambulanci, s námi jako s lékaři dětského oddělení nikdo neprojednával konkrétnější představu dosavadního vlastníka o rozsahu fungování této ambulance a rozhodně nám nemůže nikdo vyčítat, když bychom se nechtěli pustit do finančně značně nejistého projektu.

Krajský zdravotní rada nepříznivou ekonomickou situaci dětského oddělení připisuje i jeho personálu. Jste vskutku tak špatnými hospodáři?

Od listopadu 1989 nebyla nemocnice včetně dětského oddělení ve finančním propadu díky dotacím od tehdejšího okresního úřadu. Jinak by se dluhy nemocnice objevily již dávno. Pokud z této přidělené částky na konci roku něco zbylo, mluvilo se o dobrém hospodaření nemocnice. Tuto skutečnost jistě znali i členové dozorčí rady nemocnice a mohli včas navrhnout, eventuálně zahájit potřebná opatření k řešení nepříznivé situace. Na nepříznivých ekonomických ukazatelích se lékaři rozhodně nepodílejí, to je lež. A osobně neznám dětské oddělení v republice, které by bylo výdělečné.

Rušení dětského oddělení pokládáte nadále za krok zpátky?

Chci zdůraznit, že až do konce roku 2003 jsme byli vedením nemocnice ujišťováni, že zřizovatel nemocnice s dětským oddělením do budoucnosti rozhodně počítá, což potvrzuje informace zveřejněná v prosincovém Novobydžovském zpravodaji. Pro tento region, vzhledem ke vzdálenostem k další nejbližší nemocnici, mají podle mých letitých zkušeností v rámci dětského oddělení význam hlavně lůžka akutní péče. Kdo měl vážně nemocné dítě, ví, očem mluvím.

Jak vidíte svou nejbližší budoucnost?

Způsob, kterým jsme byli jako lékaři naprosto neprávem osočováni a znevažováni, nám rozhodně při dalším uplatnění v oboru reklamu neudělal. S nadřízeným, jakým je krajský zdravotní rada, spolupracovat nemohu. Vždycky jsem se dokázal o sebe postarat a uživit. Pokud to nepůjde v pediatrii, místa jsou obsazena, tak budu učit angličtinu. Jsem pro to rovněž plně kvalifikovaný.

Vladimír Fořt, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?