NF Kapka naděje podporuje projekt Banka pupečníkové krve ČR

11. 5. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadační fond Kapka naděje předal 27. dubna 2010 Bance pupečníkové krve ČR (BPK ) Opel Zafira, který pro svoz pupečníků z nemocnic zapůjčila společnost VIP CAR.


Kapka naděje

Automobil za Banku pupečníkové krve ČR převzal vedoucí lékař projektu MUDr. Petr Kobylka, CSc., který přítomné informoval o výzkumu BPK. Partnerem projektu BPK je mj. společnost Shell Czech Republic a. s. se svým věrnostním programem SMART. Podle slov zástupce společnosti je potěšující rok od roku rostoucí zájem zákazníků o věnování SMART bodů na projekt BPK, který v loňském roce vyústil v darování téměř 2,5 mil. Kč. Do projektu Banka pupečníkové krve ČR se rozhodli zapojit i zpěvák Michal David a jeho dcera Klára. Michal David věnuje část výtěžku z koncertu oslavy svých 50. narozenin (17. června 2010).

NF Kapka naděje a Klára Davidová, která v červenci porodí svého prvního potomka, daruje pupečníkovou krev a tím aktivně podpoří projekt Banka pupečníkové krve ČR, který je nekomerční, zaměřený na získávání, zpracování a uchovávání darované pupečníkové krve. Ta se používá, podobně jako kostní dřeň, k transplantaci při závažných onemocněních, jakým je např. i akutní leukemie. NF Kapka Naděje podporuje projekt BPK již od roku 2004, a to jak finančně – každoročně se jedná o několikamilionovou částku, tak osvětově – seznamuje širokou veřejnost a snaží se vzbudit zájem podpořit projekt samotným dárcovstvím pupečníkové krve, neboť je důležité vytvořit širokou databázi dárců napojenou na mezinárodní registr.


O autorovi: (NF Kapka naděje)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?