Nigerijský seriál přináší osvětu v sexu

2. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nigérijští filmaři vyrazili do boje proti epidemii HIV. Projekt, který má pomoci zachránit lidské životy, vznikl na myšlence využít masové obliby televizních seriálů...


Filmoví tvůrci řeší vážné dilema: má se HIV pozitivní Babanhida oženit s dívkou svého srdce Jamilou, která nakažená touto zatím nevyléčitelnou chorobou není?

Anebo by ji měl raději před oltářem opustit a zvolit si za životní partnerku krásnou, ovšem rovněž HIV pozitivní Mariu, profesí pouliční prodavačku?

Námět o bezpečném sexu? V Nigérii dost riskantní

V muslimsky zaměřené severní Nigérii se takový problém řeší jen s obtížemi, protože v tomto případě nejde jen o umění, ale také o víru. V zemi, kde se cizoložství trestá ukamenováním a kondomy jsou považovány za cosi velmi nemorálního, je dosti riskantní zvolit si jako námět pro film bezpečný sex.

Přesto se však o to dva místní filmaři pokusili. Ve spolupráci s americkými a západoevropskými humanitárními organizacemi se rozhodli natočit telenovelu, která by respektovala vkus místních obyvatel a zároveň by je nenásilnou formou přesvědčila o tom, že smrtelné nemoci AIDS lze předejít zejména bezpečným sexem.

Tvůrci se dokonce rozhodli, že protentokrát zavřou oči i nad existencí pirátských kopií snímku. Jde jim přece o to, aby seriál v Nigérii zhlédlo co největší množství diváků.

„Pokud opravdu chceme zastavit epidemii AIDS, nezbývá nám než využít v boji proti němu místní náboženské zvyklosti,“ prohlásil producent seriálu Yakubu Mohammed. Takže hrdina kontroverzního filmu by si měl nakonec zvolit za partnerku nakaženou Mariu, protože podle islámského učení mají být nemocní lidé izolováni od těch zdravých.

Snímek zaznamenal obrovský úspěch

Film „Probuzení“, který je zkrácenou verzí nového seriálu, zaznamenal už během prvních čtyř měsíců od svého uvedení obrovský divácký úspěch. Zhlédly ho desítky miliónů diváků, mimo jiné právě díky pirátským levným kopiím. Není proto divu, že už se natáčí pokračování s pracovním názvem „Probuzení II“.

Celý projekt, který má pomoci zachránit lidské životy, vznikl díky úsilí tří lidí. Američan Ken Kutch, pracovník humanitární organizace, si jako první uvědomil, že v boji proti AIDS by bylo možné využít masové obliby televizních seriálů.

Tuto originální myšlenku pak uskutečnili dva devětadvacetiletí nigerijští filmaři Danja a Mohammed, místní populární filmové osobnosti, které se pro zdůraznění svého partnerství oblékají jako dvojčata.

Prudérní Nigérie

Kano, město v severní Nigérii, které má tři a půl miliónu obyvatel, je navenek přísně muslimské, platí tam neúprosný soubor zákonů šaríja. V praxi to například znamená, že pohlavní styk mezi dosud svobodnými lidmi se trestá bičováním, nevěra manželky dokonce smrtí.

Nigérie nicméně není prudérní, na druhou stranu tam lze najít mnoho nevěstinců, mezi jejichž zákazníky patří nejenom turisté, ale také místní muslimové.

Podle odhadů nigerijského ministerstva zdravotní péče je dnes v této zemi nakaženo virem HIV téměř šest procent dospělé populace. Pokud nebudou přijata razantní opatření, toto číslo se do roku 2010 zvýší podle odhadů až na 26 procent.

Nezbývá než doufat, že se v dohledné době podaří místní obyvatele přesvědčit, že kondom nevede k uvolnění mravů, ale chrání lidské životy.

MICHAEL M. PHILLIPS, Hospodářské noviny, 2.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?