Nimesulid opět na trhu, vysoké riziko nepotvrzeno

18. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská léková agentura potvrdila účinnost nimesulidu, jehož bezpečnost zpochybnili loni na jaře finští lékaři. "Komise uznala, že poměr prospěchu a rizika léčivých přípravků s obsahem nimesulidu je příznivý...


PRAHA - Léky proti revmatismu a zánětům, které obsahují látku nimesulid, mohou být dále využívány k léčbě. Evropská léková agentura (EMEA) totiž potvrdila účinnost nimesulidu, jehož bezpečnost zpochybnili loni na jaře finští

lékaři. Informovala o tom vedoucí klinického oddělení Medicom International Renata Kellnerová.

„Komise pro humánní léčivé přípravky uznala, že poměr prospěchu a rizika léčivých přípravků s obsahem nimesulidu, určených k celkovému nebo lokálnímu užití, je příznivý a že tyto přípravky zůstávají na trhu s léky,“ uvedla Kellnerová.

Nimesulid patří do skupiny nesteroidních antiflogistik, což je široká skupina léků s protizánětlivými, analgetickými a protihorečnatými účinky. Užívá se k léčbě zánětů nebo revmatických potíží. Léčivé přípravky s obsahem nimesulidu doporučují odborníci zejména k symptomatické léčbě akutní bolesti.

Kvůli většímu množství případů, u nichž se projevily nežádoucí vedlejší účinky, pozastavili lékaři nejprve ve Finsku a pak i jinde v Evropě distribuci léku. Po 16 měsících testování se ale obavy z rizikových faktorů, které negativně ovlivňovaly především játra nemocných, nepotvrdily.

Nimesulid byl poprvé uveden na trh v Itálii v roce 1985 a dosud jím bylo bezpečně léčeno přes 346 milionů pacientů. V současnosti je používán ve více než 50 zemích světa. V České republice byl zaregistrován a uveden na trh v roce 1997. K dostání je pouze na lékařský předpis.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?