Nizozemské lékárny začaly prodávat marihuanu

2. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jako jediné na světě smějí nizozemské lékárny od včerejška prodávat nový lék: takzvanou lékařskou marihuanu. Výrobky z konopí pocházející od dvou místních firem mají pomoci zmírnit bolesti osob, které onemocněly rakovinou a AIDS...


Jako jediné na světě smějí nizozemské lékárny od včerejška prodávat nový lék: takzvanou lékařskou marihuanu. Nizozemsko tak znovu potvrdilo pověst evropského průkopníka liberální protidrogové politiky.

Zařadilo se po bok Kanady, kde těžce nemocní lidé státem kontrolovanou lékařskou marihuanu legálně užívají od letošního srpna.

Nový přípravek má zmírnit bolesti pacientů, kteří trpí nemocí AIDS, rakovinou či roztroušenou sklerózou. K mání je výhradně na lékařský předpis.

Historický krok, říkají lékaři

Nizozemské zákony užívání měkkých drog až dosud zakazovaly. Prodej marihuany v takzvaných coffee shopech však tamní úřady tolerují už několik let.

„Je to historický krok,“ reagoval na zahájení prodeje marihuany v lékárnách Willem Scholten, vedoucí nizozemského Úřadu pro lékařské využívání konopí při ministerstvu zdravotnictví.

„Je to poprvé, co k něčemu takovému ve světě došlo. Nizozemci jsou opravdu soucitní a tolerantní,“ řekl agentuře Reuters ředitel Ústavu pro lékařskou marihuanu James Burton.

Jeho institut je jednou ze dvou společností, které smějí ve svých laboratořích drogu legálně pěstovat. Vyprodukované konopí pak prodávají nizozemskému ministerstvu zdravotnictví. To jej dávkuje, balí, opatřuje etiketami a distribuuje do lékáren.

SIMM 18 a Bedrocan

Lék se v Amsterodamu a dalších nizozemských městech prodává v pětigramových baleních po čtyřiačtyřiceti eurech (přípravek SIMM 18, který má slabší účinky) nebo po padesáti eurech (silnější Bedrocan).


Marihuanu z lékáren zatím zdravotní pojišťovny nehradí. Pro pacienty tedy bude směrodatná cena nabízené drogy. A ta je v coffee shopech podstatně nižší.

Ministerští úředníci z Haagu tvrdí, že si marihuanu kvůli zmírnění křečí a bolestí po chemoterapiích či radioterapiích v coffee shopech pravidelně kupuje až sedm tisíc Nizozemců. Její výdej na lékařský předpis podle nich prodej méně kvalitní drogy na ulici alespoň částečně sníží.

Vedlejší účinky

Někteří lékaři navíc poukazují na to, že užívání marihuany provází řada vedlejších účinků. Nemocní například častěji trpí depresemi a droga zesiluje také projevy schizofrenie.

„Vědecké důkazy o tom, že marihuana mírní bolest, zatím neexistují,“ připustil i mluvčí nizozemského ministerstva zdravotnictví. Už několik let přitom působení marihuany na lidský organismus zkoumají nejen vědci z Nizozemska, ale i Kanaďané, Američané, Švýcaři nebo Belgičané.

Britové pracují na rozsáhlé studii

Zatím poslední výzkumný projekt na téma lékařská marihuana zahájily letos v srpnu britský ústav London University's Imperial College a Lékařská výzkumná rada. Zapojit se do něj má celkem čtyři sta těžce nemocných Britů ze šestatřiceti nemocnic v celém Spojeném království.

Pacienti, kteří se rozhodli projektu účastnit, by měli dostávat čtyři různé druhy léků na utišení bolesti. Některé z nich budou obsahovat marihuanu, jiné nikoliv.

„Po užití přípravků se jich výzkumníci zeptají, jak se cítí a zda mají menší bolesti než dřív,“ řekla agentuře AFP vedoucí projektu Anita Holdcroftová.

Zuzana Janská, Hospodářské noviny, 2.9.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?