Nizozemští pacienti prodej marihuany na předpis přivítali

16. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nizozemští pacienti považují za dobré řešení, že už nebudou muset vyhledávat marihuanu v pololegálních podnicích. Dokonce jí předpis hradí pojišťovna. Někteří Nizozemci však nový zákon kritizují. Hrazení drogy ze státních prostředků je prý nezodpovědným plýtváním...


Marku Legtersovi je osmačtyřicet let. Před třemi lety mu sdělili lékaři důvod jeho vleklých potíží: Trpí roztroušenou sklerózou. Krátce poté zkusil marihuanu a zjistil, že působí příznivě na jeho organismus.

Od té doby ji pravidelně požívá v podobě čaje. „Pití odvaru má oproti kouření jemnější a pozvolnější účinky, které déle vydrží,“ říká Mark Legters.

Nyní už může dostat marihuanu na předpis. Od prvního září Nizozemsko zlegalizovalo jako první země na světě prodej marihuany v lékárnách. Legters zatím váhá.

„Do lékárny se nechystám, protože jsem pojištěn u všeobecného zdravotního fondu, který ji zatím neuhrazuje. Ale doufám, že se to změní, raději si opatřím spolehlivý produkt, vypěstovaný bez chemických postřiků. Ten je pro mě zatím příliš drahý.“

Marihuana může u mnohých pacientů přinést úlevu při bolestech, žaludečních nevolnostech, rakovině či potížích centrálního nervového systému. Tito pacienti až dosud získávali marihuanu v sice nelegálních, ale státem tolerovaných a registrovaných coffeeshopech. Lékárna se ovšem většině nemocných jeví jako lepší řešení.


Nizozemské lékárny začaly prodávat marihuanu

Pětapadesátiletá Anna Hartmanová nyní prodělává chemoterapii. „Během intenzívní léčby jsem marihuanou potlačovala nevolnost a stavy úzkosti,“ říká. Považuje za dobré řešení, že už nebude muset vyhledávat drogu v pololegálních podnicích. Dokonce jí předpis hradí pojišťovna.

Někteří Nizozemci nový zákon kritizují. Poukazují na to, že v době, kdy ekonomika země ochabla a vláda oznamuje úsporná opatření, by bylo hrazení drogy ze státních prostředků nezodpovědným plýtváním.


„V coffeeshopu pacienti nevědí, co kupují. Zboží může být dobré a nebo taky dost mizerné. Když zákazník coffeeshopu vykouří špatnou marihuanu, rozbolí ho hlava, nebo se mu udělá špatně od žaludku. Ale pro vážně nemocného pacienta to může být osudné,“

James Burton, ředitel Institutu pro léčbu marihuanou

„Je to divný svět,“ říká rehabilitační pracovník Wilco Idzerda. „Třeba právě teď se diskutuje o tom, že orálně užívaná hormonální antikoncepce bude vyřazena ze seznamu léků uhrazovaných všeobecným zdravotním fondem. A místo ní na ten seznam chtějí zařadit marihuanu,“ diví se.

Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že o marihuanu na lékařský předpis projeví zájem až sedm tisíc zájemců. V budoucnosti může jejich počet vzrůst na patnáct tisíc, uvedl mluvčí ministerstva.

Pěstování více než čtyř rostlin marihuany je v Nizozemsku stále zakázáno. Stát proto nyní vydal povolení dvěma pěstitelům, kteří budou marihuanu lékárnám dodávat.

Jedním z nich je James Burton, ředitel Institutu pro léčbu marihuanou. Pět gramů jeho produktu, nazvaného SIMM 18, bude v lékárně stát 44 eur. O něco silnější druh Bedrocan, který je produktem stejnojmenného druhého podniku, bude na pultech lékáren stát 50 eur za pět gramů.

„To je jistě hodně ve srovnání s šesti až osmi eury, které zákazník zaplatí v coffeeshopu,“ uznává James Burton. Jeho marihuana je ovšem pěstována v souladu s velkým množstvím předpisů a bez umělých hnojiv či chemických postřiků. vysvětluje Burton.

Prozatím není jasné, které zdravotní pojišťovny budou marihuanu pacientům hradit.

Řada soukromých pojišťoven, kde jsou povinně pojištěni lidé s nadprůměrným příjmem, již drogu proplácí.

Všeobecný zdravotní fond, který pojišťuje občany s nižšími a průměrnými příjmy, ještě čeká na rozhodnutí ministra zdravotnictví. Jeho poradci jsou proti hrazení marihuany. Poukazují na to, že marihuana není „racionální léčbou“, tedy že její účinky zatím nebyly vědecky podloženy.

Hana Kulišanová, Hospodářské noviny, 16.09.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?