NKÚ prověřoval, jak MZ šetří

31. 7. 2012 7:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší kontrolní úřad prověřil využití celkem 95,7 milionů korun, které ministerstva kultury, zdravotnictví a spravedlnosti využila v letech 2010 a 2011. V celku je patrné, že resorty šetří, přesto jsou některé výdaje podezřele vysoké.


Kontroloři například prověřovali investice úřadů do jazykového vzdělávání svých zaměstnanců. „Ministerstvo zdravotnictví v roce 2010 investovalo přes jeden milion korun do individuální výuky pro 20 osob, o rok později pak stejnou sumu jen pro 18 lidí. Šlo přitom o dvě třetiny všech peněz určených na výuku jazyků,“ uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

V roce 2011 vynaložilo MZ na konzultační, poradenské a právní služby o 6 874 562 korun více, než v roce 2010. Celkem šlo o částku přesahující 25 milionů korun. Meziroční nárůst o 37,2 % argumentovalo MZ úhradami za právní služby dodavateli, který fungoval jako prostředník komunikace mezi MZ a právním zastoupením České republiky v zahraničí ve věci soudního řízení proti ČR – Ministerstvu zdravotnictví v zahraničí se společností Diag Human.

MZ šetřilo například v nákupu odborné literatury, s částkou 278 tisíc korun se dostalo až na třetinové náklady oproti dvěma porovnávaným resortům. „Faktem ale je, že i přes některé alarmující okolnosti se ve většině kontrolovaných oblastí projevily úsporné snahy ministerstev a náklady na služby či materiál meziročně většinou klesaly. A například ceny úklidu a mytí oken si ministerstva dokázala vyjednat výhodnější, než je průměrná cena těchto služeb zveřejněná ČSÚ,“ uzavřela mluvčí Málková.
(klu)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?