Norsko: Snazší změna pohlaví

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

Norské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo návrh, podle něhož má být jednodušší změnit pohlaví, respektive přihlásit se ke své nové identitě.




Vedení resortu, jenž je v rukou Konzervativní (středopravicové) strany, prohlašuje, že stávající systém v této oblasti je nevyhovující – nebyl měněn zhruba 60 let. Zcela nový systém má umožnit snazší právní změnu pohlaví a akceptovat svobodu osobnosti. Medicínská léčba a postupy, jimiž se dojde k právní změně pohlaví, budou jasně odděleny, oznámil ministr Bent Hoie. O právní změně své identity rozhodne sám občan, nikoli zdravotnické zařízení, uvedl.
Ministerstvo navrhuje, aby mladiství ve věku od 16 let mohli o změnu požádat sami. Děti mezi 7 a 16 roky tak mohou učinit naopak pouze se souhlasem rodičů. Jedinec, který o změnu pohlaví usiluje, v podstatě jen vyplní stanovené dokumenty a formuláře a zašle je příslušné instituci – právní změna bude vedena v národním registru. Na rozhodnutí člověka pak bude, nakolik v této souvislosti využije určitou zdravotní péči. Podkladem k rozhodnutí ministerstva byla i zpráva expertů, jež analyzovala dosavadní zkušenosti z této oblasti.
Problematika změny pohlaví je v jednotlivých zemích upravena různými způsoby, někdy musela legislativa reagovat na výroky soudů (např. v USA, Kanadě a Německu). V některých státech se při novém statutu osoby mění pouze jméno, někdy je třeba doplnit nebo zcela vyměnit původní rodný list, jindy naopak není možné měnit rodný list. Ve většině západních zemí je snadno dostupná veškerá zdravotní a na ni navazující péče, nicméně podle různých informačních zdrojů současný vývoj v oblasti změny pohlaví potlačuje roli zdravotnictví a ponechává rozhodnutí na jedinci, jehož se nová identita týká. V minulosti lidé museli před uvažovanou právní změnou absolvovat některé zdravotnické výkony či si vyžádat názor odborníků a v některých zemích je tomu tak zatím dosud.
Přísná pravidla muselo pod tlakem soudních instancí nedávno eliminovat např. Německo. Původně člověk nesměl získat novou identitu před dovršením 25 let, o změně rozhodoval soud. Nyní se věková hranice zrušila. V Kanadě se po zásahu soudu eliminovala chirurgická léčba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?