Nová JIP usnadní boj se smrtí

19. 10. 2010 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Nevyhovující hygienické podmínky, zastaralé vybavení. To byl někdejší obrázek jednotky intenzivní péče na urologickém oddělení Thomayerovy nemocnice. Od včerejška je to už naštěstí minulostí.


Oddělení prošlo kompletní rekonstrukcí a pacienti se dočkají nejen většího pohodlí, ale hlavně kvalitnější péče.

„Já jsem na tomto pavilonu absolvoval v sedmdesátých letech praxi. Když jsem se tu před pár roky byl podívat, s údivem jsem zjistil, že to tady vypadá stále stejně. Nevyhovující hygienické podmínky nakonec zapříčinily, že se nemocnice rozhodla oddělení zrekonstruovat,“ říká ředitel Thomayerky Karel Filip.

Rekonstrukce za šest milionů

S otevřením JIP urologie byla dokončena druhá etapa velké rekonstrukce pavilonu B4. V první fázi, která proběhla loni, byla obnovena ambulance v přízemí budovy. Poslední etapa plánovaná na příští rok počítá s rekonstrukcí operačních sálů.

V části nemocnice, kde se nachází nová JIP, bylo dříve lůžkové oddělení. Intenzivní péče se sem přestěhovala z přízemí budovy. Dva měsíce trvající rekonstrukce přišla nemocnici na téměř šest milionů korun.

„Z Prahy máme největší spádovou oblast a počet pacientů roste. Nová jednotka bude sloužit lidem s rakovinou prostaty či ledvin, dále pacientům trpícím urogenitální tuberkulózou a v neposlední řadě bude na JIPce poskytována transplantační péče,“ říká primář urologického oddělení Roman Zachoval.

Kromě čtyř lůžek intenzivní péče tu vznikl i speciální separovaný pokoj pro pacienty s přenosným onemocněním. Rekonstrukce, které krčská nemocnice chystá, zdaleka nejsou u konce.

„V příštím roce chceme do budovy B1 přestěhovat několik operačních sálů. Během prací na oddělení B4 se tam dočasně přemístí sál urologie, následovat ho bude gynekologie a hrudní chirurgie. Příští měsíc také představíme nový přístroj na léčbu rakoviny,“ přibližuje plány Thomayerovy nemocnice technik Václav Dvořák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?