Nová látka má být méně návyková než morfium

25. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výzkumníci z University of Arizona v Tuconu vyvinuli novou látku na tišení bolesti, která by neměla být návyková. Výzkumníci zjistili, že účinnost této látky je dvakrát až třikrát vyšší než morfium...


Lék, který zatím nemá žádné oficiální označení, patří do skupiny glykosylovaných enkefalinů a byl testován na myších.

Pokusy ukázaly, že nová látka způsobuje podstatně méně vedlejších účinků a v porovnání s morfiem zanechává méně toxických látek v těle.


„Tento lék může v mnoha ohledech nahradit morfium.“

Robin Polt, šéf výzkumného týmu

Výzkumníci při pokusech zjistili, že myši, kterým byl aplikován glykosylovaný enkefalin, udržely ocásky v horké vodě déle než myši po aplikaci morfia.

„Myši, kterým jsme injektovali novou látku, zároveň vykazovaly oproti myším s morfiem normální chování,“ poznamenal Polt.

Lékaři se už dlouhou dobu snažili najít takové složení látky, které by zabránilo silným bolestem, ale zároveň by nezpůsobovalo vedlejší účinky jako je silná zácpa či snížení krevního tlaku.

V sedmdesátých letech vědci objevili enkefaliny, malé peptidy, které tělo samo vyrábí jako obrannou látku proti bolesti.

Ani po opakovaných pokusech se jim však nepodařilo použít syntetickou verzi enkefalinů. Hematoencefalitická bariéra totiž zabraňovala, aby se enkefaliny dostaly do mozku.

Tým výzkumníků z University of New England v Maine však enkefaliny upravil glykosylací.

Pokusy na myších ukázaly, že tyto molekuly s větším množstvím cukru umožňují, aby se lék dostal přes hematoencefalitickou bariéru snadněji než běžným postupem syntetizované enkefaliny.

DÁLE ČTĚTE:

New Painkiller May Be Less Addictive Than Morphine

The University of New England

The University of Arizona

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz, 25.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?