Nová metoda je nadějí pro bezdětné páry

31. 3. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Nová vyšetřovací metoda, kterou v loňském roce začali ověřovat a již používají lékaři Fakultní nemocnice Brno (FNB), je nadějí pro páry, kterým se nedaří počít dítě.


Zjednodušeně řečeno, lékaři i přírodovědci analyzují poškození genetické informace spermií a následně objasňují podíl nežádoucích vlivů na poruchách plodnosti.

Úkol řešili porodníci společně s odborníky Biochemického ústavu Masarykovy univerzity v rámci grantového projektu ministerstva zdravotnictví. Jsou prvním a zatím jediným pracovištěm v Česku, které metodu používá.

Podle Igora Crhy z Centra asistované reprodukce FNB běžně zkoumají u spermií jejich pohyblivost, obsah i tvar, nyní však také zjišťují, které mužské buňky jsou nejkvalitnější. Velmi citlivou metodou k prokázání poškozeného genetického materiálu je tzv. Comet assay, podle výsledného obrazce v mikroskopu, připomínajícího ohon komety.

Lidské zárodečné buňky bývají poškozeny například při zvýšené zátěži organismu, působením škodlivých látek, záněty apod. Jak řekl Crha, kvalita genetické informace ve spermiích se u jednoho muže mění v čase, právě také v závislosti na nepříznivých vlivech.

Přitom lékaři vědí, že některé ženy otěhotní a porodí i z menšího množství nekvalitních spermií, zatímco jiným se to nepodaří, i když má partner spermiogram v normě.

Nová metoda, která již při molekulární velikosti hlavičky embrya o průměru pět tisícin milimetru odhalí takzvaně rozlámané spermie, umožní výběr optimální spermie pro léčbu a také poměrně přesné načasování umělého oplodnění.

Vysoká úspěšnost

Porodníci FNB prokázali v loňském roce vysokou úspěšnost metod asistované reprodukce metodou mimotělního oplození IVF, (tzv. ze zkumavky) a nitroděložní inseminací. V 87 procentech zahájených cyklů přenesli embrya, po zavedení embryí zpět do dělohy dosáhli přes 40 procent klinických těhotenství.

Po jednodušší nitroděložní inseminaci dosáhli 12,5procentní úspěšnosti, dosud bývá o několik procent nižší. V Brně se narodilo první československé dítě ze zkumavky v roce 1982, fakticky na stejném pracovišti, o kterém píšeme.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?