Nová metoda léčby poškozených menisků

22. 3. 2016 11:43
přidejte názor
Autor: Redakce

Místo poškozeného menisku se voperuje umělohmotná náhrada, která po vhojení zamezí další destrukci kloubní chrupavky. S tímto inovačním řešením přichází lékaři Kliniky dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. LF UK a FN Motol.




Ve spolupráci s belgickým specialistou prof. Em. Dr. Rene Verdonkem (Universitair Ziekenhuis Gent v Belgii) takto operovali prvního českého pacienta.
I když se jedná se o relativně složitý operační zákrok hluboko v kloubu vyžadující dlouhodobou rekonvalescenci, má tento způsob léčby podle přednosty kliniky prof. MUDr. Tomáše Trče, CSc., MBA, jednoznačné výhody. „Doposud se poranění menisku a kloubních pouzder řešila částečným odstraněním defektní části kloubu, v lepším případě sešitím trhliny menisku. Nezamezilo se však postupnému poškozování chrupavky, což se nakonec muselo řešit výměnou celého kloubu,“ říká profesor Trč. Náhrada menisku uměle vytvořeným komponentem, který je časem v těle kompletně vstřebán, umožňuje úspěšnou léčbu pacientů s bolestivými meniskovými lézemi. To vše bez následného omezení v zatížení a plné funkčnosti tlumení nárazů, ke kterým v kolenním kloubu dochází.
Rehabilitace po implantaci trvá přibližně 2 až 3 měsíce, avšak z dlouhodobého hlediska dokáže zamezit rozvoji nepříjemné artrózy, čímž se pacient vyhne daleko více zatěžujícím a náročnějším zákrokům. Umělohmotná náhrada z polykarbonátu podporuje vlastní hojivé procesy těla, a může tedy sloužit i k případné opravě a regeneraci tkáně původního menisku. Využití inovativních materiálů je příkladem nového, dynamicky se rozvíjejícího přístupu uplatňovaného v medicíně, který se nazývá tkáňová regenerace.
(Zdroj: FN Motol)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?