Nová metoda TEK - pacienti domů už druhý den po operaci

3. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
První zdravotnická zařízení v Evropě začínají používat novou miniinvazivní metodu totální endoprotézy kyčle. Jde o takzvanou techniku dvojího řezu. Kloubní náhrady jsou do těla vkládány dvěma řezy o velikosti 4-5 centimetrů. Čeští lékaři odhadují, že nová technika by se mohla u nás začít používat do jednoho roku...


První zdravotnická zařízení v Evropě začínají používat novou miniinvazivní metodu totální endoprotézy kyčle. Jde o takzvanou techniku dvojího řezu (2 Incision).

Kloubní náhrady jsou do těla vkládány dvěma řezy o velikosti čtyř až pěti centimetrů a incize nijak nezasahuje do svalové hmoty končetiny. Klasická TEK přitom vyžaduje řez o délce kolem 30 centimetrů.

Miniinvazivní metoda umožňuje podstatně lepší hojení ran, omezuje ztrátu krve při operaci a předpokládá rychlejší a méně bolestnou rehabilitaci.

V konečném důsledku podstatně zkracuje dobu hospitalizace pacienta po totální endoprotéze kyčle.

V USA se podobné lékařské zákroky využívají od roku 2001. Zatímco klasická totální endoprotéza kyčle vyžaduje hospitalizaci v průměru 8 - 12 dnů, miniinvazivní technika umožňuje propustit pacienta už po 24 hodinách od operace.

Sedmdesát procent pacientů v USA, u kterých byla provedena TEK metodou dvojího řezu, je z nemocnice propuštěna druhý den po operaci.

První pacientka v Evropě, která šla po TEK druhý den domů

V Británii se experimentální operaci podrobilo zatím 30 osob a novou techniku provádějí zatím tři londýnské nemocnice. Jednou z nich je nemocnice Chase Farm, která jako první v Evropě propustila pacientku po miniinvazivní totální endoprotéze kyčle po 24 hodinách od operace.

Kratší doba hospitalizace by podle internetového serveru BBC mohla znamenat také kratší čekací dobu pacientů na TEK. Ve svém důsledku tak může britské zdravotnictví ušetřit značné finanční prostředky. Podle některých odhadů až 70 milionů liber ročně.

Britší lékaři však poukazují, že rozšíření této techniky zatím brání nedostatek vyškolených ortopedů. „Jakmile se této metodě vyškolí více lékařů, bude tato miniinvazivní technika pro pacienty také více dostupná,“ říká ortoped Howard Ware z nemocnice Chase Farm, kterého cituje server BBC.

Na dlouhodobé výsledky si musíme počkat, upozorňují lékaři

Lékaři zároveň upozorňují na to, že tuto metodu nelze použít ve všech případech totální endoprotézy kyčle, není například vhodná v případě cementovaných kloubních náhrad.

„Tato metoda je dnes v experimentální fázi. Nemůžeme zatím posoudit úspěšnost těchto zákroků z dlouhodobého hlediska,“ upozorňuje Hugh Phillips, viceprezident britské Royal College of Surgeons. „ Teprve za určité časové období budeme moci srovnat výsledky klasické totální endoprotézy s výsledky miniinvazivní techniky.“

V ČR miniinvazivní technika za rok?

Také čeští lékaři čekají na více zkušeností s metodou dvojího řezu. „Z odborného pohledu je taková metoda jistě přínosná a může pooperační stav pacienta velmi ulehčit,“ říká primář ortopedického oddělení Ústřední vojenské nemocnice, Jiří Fousek. „U nás s ní však ještě nemáme ještě žádné praktické zkušeností. Vím, že několik lékařů z naší nemocnice jezdí na školení této metody do Spojených států. Odhaduji, že tento méně invazivní způsob operace se k nám dostane tak za rok.“

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 2.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?