Nová pracovní skupina bez porodních asistentek – ministerstvu se nelíbilo, že se s lékaři nemohou dohodnout

20. 5. 2013 7:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger přeobsadil pracovní skupinu ministerstva zabývající se změnami v českém systému porodnictví. Nová skupina, tzv. odborná, nemá ve svých řadách nikoho z organizací prosazujících změny v českém systému porodnictví.


Porodní asistentky, Liga lidských práv a další organizace kvůli tomu ministrovi napsaly otevřený dopis. Liga lidských práv a Česká ženská lobby zároveň vyzvaly ženy, které mají s českými porodnicemi špatné zkušenosti, aby jim poslaly svůj příběh. V současné době totiž probíhá jednání před Evropským soudem, kde se Česká republika zodpovídá z porušování práv rodiček. Rutinní postupy v některých českých porodnicích totiž údajně neodpovídají doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO).

Když není s kým jednat

„V konceptu moderní porodnické péče zdaleka nejde jen o mediálně přitažlivé téma legalizace porodů doma s porodní asistentkou, to je menšinový problém,“ tvrdí právnička a bývalá členka pracovní skupiny Adéla Hořejší. Upozorňuje na to, že sporných míst je mnohem víc a týkají se zejména špatných rutinních postupů personálu. To ale lékaři z pracovní skupiny odmítají. Pracovní skupina pro porodnictví se v původním složení setkala v minulém roce pouze čtyřikrát.

„Z jednoho setkání lékaři odešli předčasně, na druhé se demonstrativně vůbec nedostavili a na čtvrtém paušálně odmítli kompromisní návrh předsedy skupiny profesora Aleše Roztočila a místopředsedkyně skupiny Moniky Šimůnkové,“ popisuje atmosféru jednání otevřený dopis ministru Hegerovi. Obsahem návrhu byla dle dopisu úprava postavení porodních asistentek, ale také metodika podporující nepřerušovaný kontakt matky a otce s dítětem po porodu, tedy věc, za kterou jsou čeští porodníci kritizováni i z řad psychologů.

Podle lékařů je situace ideální

Jak z otevřeného dopisu vyplývá, stanoviskem lékařů k celé věci bylo tvrzení, že porodnictví v Česku je nastaveno ideálně a není potřeba nic měnit. „V průběhu trvání skupiny se zástupci lékařů ani ostatní členové ani jednou nevyjádřili k návrhům, analýzám a dalším obsáhlým podkladům, které jsme předložily. Sami ovšem žádný svůj návrh, vyjma závěrečného stanoviska, nepřednesli. Odmítli i návrh předsedy skupiny, který jsme velmi vítaly, na pozvání mezinárodně uznávaného odborníka ze Švédska,“ uvádějí bývalé členky skupiny.

K dohodě mezi lékaři a porodními asistentkami se neschyluje ani nyní. „Současně se zrušením předchozí pracovní skupiny bylo navrženo vytvořit pracovní skupinu složenou ze zástupců ministerstva zdravotnictví, zainteresovaných lékařských i nelékařských odborných společností a zdravotních pojišťoven,“ píše ministerstvo ve svém vyjádření. Nové složení odborné pracovní skupiny ovšem nepočítá se zastoupením porodních asistentek ani s účastí zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové. Ta se proti svému odvolání již ohradila.

Nežádoucí mediální kampaň

Ministerstvo zdravotnictví ve vyjádření k otevřenému dopisu uvedlo, že diskuse mezi porodními asistentkami a lékaři se bohužel jen výjimečně zabývala konkrétními a věcnými připomínkami. Přesto se MZ hodlá touto problematikou dále zabývat. Také naznačilo snahu o urovnání vztahů mezi oběma tábory, přestože zástupce jednoho z nich de facto z oficiálního jednání vyloučilo.

„MZ považuje za vhodné, aby se zahájila diskuse zúčastněných subjektů vedená na půdě ministerstva, nikoli prostřednictvím sdělovacích prostředků, popřípadě mezinárodních organizací zaměřených na lidská práva. MZ pokládá navázání dobrých vztahů a komunikace mezi dotčenými profesními sdruženími – odbornými společnostmi ČLS JEP (gynekologickoporodnické, neonatologické a pediatrické) a jednotlivými organizacemi porodních asistentek – za velmi důležitou a stěžejní věc, jež je nezbytným základem pro další řešení dané problematiky.“

Zástupkyně porodních asistentek a dalších ženských organizací i přes záměr ministerstva vnímají své vyřazení ze skupiny jako vysoce rizikové jednání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?