Nová příloha Zdravotnictví a medicína

30. 9. 2009 15:59
přidejte názor
Autor: Redakce
V těchto dnech se Vám dostávají do ruky Zdravotnictví a medicína č. 39 a s nimi i zcela nová příloha s názvem Pacientské listy. Vycházet budou jako pravidelná příloha Zdraví.Euro.cz každý lichý týden. Na rozdíl od odborné přílohy Lékařské listy, jsou Pacientské listy určeny laikům, tedy pacientům, kteří se do nich mohou začíst v čekárnách vašich ordinací či ambulancí...


Milí čtenáři!

Cílem Pacientských listů je oslovit čtenáře-pacienty, zaujmout je, vzdělávat a přinášet jim fundované zdravotnické a medicínské informace ve srozumitelné formě. Přiblížit jim co nejvíce práci zdravotníků, vysvětlovat fungování zdravotnického systému a jeho prvků, postavení pacienta v systému státní i privátní lékařské péče a informovat o zákonných nárocích při čerpání zdravotní péče.

Pacientské listy by měly laikům napomoci udělat si představu o diagnostice a léčebných postupech, o tom, co a kdo jim v dané situaci může pomoci, usnadnit jim orientaci v léčebných a preventivních programech a cíleně je vychovávat k větší zodpovědnosti za vlastní zdraví. Informovaný pacient se tak bude moci aktivněji zapojit do komunikace s lékařem i do léčebného procesu.

Úkolem nové přílohy je také přinést pohled z druhé strany, tedy představit práci lékaře v celé její šíři, se všemi povinnostmi včetně administrativních, které toto poslání přináší. Stává se, že pohled pacienta na lékaře je nezřídka deformován dlouhým čekáním v čekárně, třicetikorunovou administrací a samotným vyšetřením, kdy už někdy nezbývá prostor k navázání bližšího kontaktu. Není čas na podrobnější vysvětlování systému zdravotní péče a povinností a možností lékaře.

Věříme, že Pacientské listy díky tomuto srozumitelnému informačnímu servisu pomohou pacientům vést se svým lékařem, tedy právě s vámi, oboustranně prospěšný dialog. Začtěte se prosím do Zdravotnictví a medicína a Pacientské listy ponechte k dispozici čtenářům-laikům v čekárně své ambulance.

Markéta Mikšová, šéfredaktorka Zdravotnictví a medicína

Příští číslo Pacientských listů vyjde v pondělí 12. října 2009.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?