Nová síť lékařských pohotovostí začne v kraji fungovat od dubna

12. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od dubna začne v Moravskoslezském kraji fungovat nová síť LSPP. Kraj bude financovat pouze 11 z dosavadních 22 pohotovostí. "Pracovali jsme s předpokladem jedné ambulance na 100.000 obyvatel...


OSTRAVA - Od dubna začne v Moravskoslezském kraji fungovat nová síť lékařských pohotovostí. Podle připravené koncepce bude kraj financovat pouze 11 z dosavadních 22 pohotovostí. Nezměněna zůstane zatím lékařská služba první pomoci v Ostravě, která je dosud placena z prostředků města, řekl včera novinářům hejtmanův zástupce Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Pohotovost pro děti i dospělé bude fungovat v Bruntálu, Krnově, Frýdku-Místku, Třinci, Karviné, Havířově, Novém Jičíně a Opavě. Lékařská služba pouze pro dospělé pak zůstane zachována v Orlové, Kopřivnici a Hlučíně.

„Pracovali jsme s předpokladem jedné ambulance na 100.000 obyvatel a dostupnosti pohotovosti do 60 minut na 60 procentech území,“ uvedl Carbol. Tyto podmínky odpovídají doporučením ministerstva zdravotnictví. Carbol dodal, že ve většině míst byla navíc posílena zdravotní záchranná služba, která zasahuje u případů bezprostředního ohrožení života.

Jedním z hlavních důvodů omezení lékařských pohotovostí byly zvyšující se nároky lékařů, kteří požadují navýšení hodinových odměn. Dosavadní plat činí zhruba 180 korun na hodinu, například lékaři v Havířově na Karvinsku však požadují 300 až 400 korun. Pokud se kraj s lékaři na odměnách nedohodne, zůstane zřejmě i Havířov bez lékařské služby první pomoci. Zákon totiž povinnost sloužit na pohotovostech lékařům neukládá.

Proti novému rozmístění pohotovostí se postavil Rýmařov na Bruntálsku a Český Těšín na Karvinsku, které nesouhlasí se zrušením svých pohotovostí. Jejich připomínkami se bude zabývat březnové zastupitelstvo. Pokud však zastupitelé novou síť pohotovostí projednají beze změn, nebudou už mít představitelé protestujících měst možnost novou koncepci změnit.

Města, kde byly pohotovosti zrušeny, mohou pouze požádat o registraci nestátního zdravotnického zařízení, která budou lékařskou službu první pomoci provozovat. Města by však musela tato zařízení financovat z vlastních prostředků.

Zdravotníci ale odhadují, že nejméně 60 procent výkonů, které se poskytují na pohotovosti, jsou ve skutečnosti zneužitím této služby. Průměrná návštěvnost pohotovostí v kraji je při celodenním provozu zhruba 11 pacientů na jedno stanoviště.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?